Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Útok na Ukrajinu

Prezident Ukrajiny Zelenskyj bude rokovať s írskym premiérom Harrisom

Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj gestikuluje v Reganovom inštitúte vo Washingtone, pomenovanom po niekdajšom republikánskom prezidentovi USA na okraj prebiehajúceho summitu NATO v utorok 9. júla 2024. Foto: TASR/AP

Harris tiež vyjadrí plnú podporu Írska voči snahe Ukrajiny o členstvo v Európskej únii.

Londýn 13. júla (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v sobotu stretne s írskym premiérom Simonom Harrisom na letisku Shannon v západnej časti Írska. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry DPA.

Pôjde o prvé bilaterálne stretnutie predsedu írskej vlády so Zelenským na írskej pôde; bude zamerané na prebiehajúcu vojenskú agresiu Ruska na Ukrajine.

Očakáva sa, že Harris počas diskusie o budúcnosti konfliktu vyjadrí sústrasť občanom, o ktorých Ukrajina prišla vo vojne - vrátane obetí bombardovania najväčšej ukrajinskej detskej nemocnice začiatkom tohto týždňa.

Harris tiež vyjadrí plnú podporu Írska voči snahe Ukrajiny o členstvo v Európskej únii.

Harris, ktorý sa stal premiérom v apríli, ponúkne ďalšiu pomoc tisícom ukrajinských detí, ktoré boli od začiatku vojny násilne premiestnené do Ruska a Bieloruska, a zaradené do ruských vzdelávacích programov.

Írsky premiér potvrdí členstvo Írska v medzinárodnej koalícii za návrat približne 20.000 detí. Obaja lídri sa naposledy stretli v júni na okraj mierového summitu o Ukrajine vo Švajčiarsku.

Zelenskyj sa zastaví na letisku Shannon v grófstve Clare na ceste zo summitu, ktorý sa koná pri príležitosti 75. výročia založenia NATO vo Washingtone.

Írsko poskytlo Ukrajine nesmrtiacu vojenskú pomoc vo výške 250 miliónov eur v rámci európskeho mierového nástroja. Krajina prijala viac ako 108.000 Ukrajincov na základe smernice EÚ o dočasnej ochrane obyvateľov.

Príslušníci írskych obranných síl vycvičili 455 ukrajinských príslušníkov v odmínovaní, starostlivosti o obete a používaní nesmrtiacich odmínovacích systémov.