Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Útok na Ukrajinu

Prieskum: Tri štvrtiny Nemcov sa obávajú ohrozenia zo strany Ruska

Na archívnej snímke z 28. februára 2022 autá stoja pri zátarasách, ktoré postavili civilní obrancovia na ceste vedúcej do centra Kyjeva počas piateho dňa ruskej invázie na území Ukrajiny. Foto: TASR/AP

V súvislosti s vojnou na Ukrajine zaznamenala nemecká polícia dosiaľ okolo 500 politicky motivovaných trestných činov.

Berlín 16. marca (TASR) - Vojenského ohrozenia Nemecka zo strany Ruskej federácie sa obávajú tri štvrtiny Nemcov. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky projektu Nemecko-poľský barometer. TASR informuje na základe stredajšej správy agentúry DPA.

Zatiaľ čo v roku 2015, čiže rok po anexii ukrajinského polostrova Krym Ruskom, uviedlo 41 percent respondentov, že má strach z prípadného ruského útoku na Nemecko, vo februári tohto roku, krátko predtým, než Moskva spustila na Ukrajine rozsiahlu ofenzívu, ich počet vzrástol na 55 percent. V marci takéto obavy pociťovalo už 74 percent opýtaných.

V Poľsku na rozdiel od Nemecka panujú obavy z ohrozenia ruskou armádou už dlho. V rovnakom časovom rozmedzí sa od roku 2015 do súčasnosti zvýšil podiel ľudí, ktorí majú strach pred Ruskom zo 76 na 79 percent.

Prieskum inštitútu Kantar Public prebiehal on-line na reprezentatívnej vzorke po 1000 respondentov z Poľska a z Nemecka vo veku 18–75 rokov v termínoch 14.–22. februára a 4.–8. marca.

V súvislosti s vojnou na Ukrajine zaznamenala nemecká polícia dosiaľ okolo 500 politicky motivovaných trestných činov. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na účastníkov stredajšieho zasadnutia výboru Spolkového snemu pre vnútorné záležitosti. Demonštrácie proti ruskej agresívnej ofenzíve majú však naďalej pokojný priebeh, uvádzajú nemecké bezpečnostné zložky.

Demonštrant drží plagát s nápisom "Mier pre Ukrajinu!" počas protestu proti ruskej vojenskej invázii na Ukrajine, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Ako priblížil hovorca rezortu vnútra, od začiatku vojny boli Spolkovému kriminálnemu úradu (BKA) hlásené trestné činy súvisiace s nepriateľským postojom voči Rusku, ako aj voči Ukrajine. Definitívnu motiváciu týchto činov však zatiaľ nie je možné objasniť. Hovorca v tomto kontexte tiež varoval pred možnými dezinformáciami, keďže Moskva už roky využíva naratív Západu, ktorý je údajne nepriateľský voči Rusku.

V Nemecku došlo k viacerým incidentom: v berlínskej štvrti Charlottenburg napríklad páchatelia hádzali fľaše do okien ruského ortodoxného kostola, v budove ktorého boli v tom čase podľa polície ubytovaní aj utečenci z Ukrajiny. V meste Krefeld v Severnom Porýní-Vestfálsku zase niekto zapálil auto rodiny ukrajinských utečencov. Požiar bol založený aj na súkromnej nemecko-ruskej škole v berlínskej štvrti Marzahn. Vo všetkých týchto prípadoch polícia pracuje s prípadným politickým motívom činu.

Nemecké ministerstvo vnútra uviedlo, že v spojitosti s vojnou na Ukrajine hlásila polícia dosiaľ prevažne poškodenia majetku, urážky, vyhrážky a v ojedinelých prípadoch aj ublíženie na zdraví.