Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Útok na Ukrajinu

Princ Harry na Invictus Games vyzdvihol odvahu ukrajinského tímu

Princ Harry (vpravo) a jeho manželka Meghan Markleová, vojvodkyňa zo Sussexu (vľavo) objímajú Lisu Johnstonovú, bývalú armádnu zdravotníčku a pacientku po amputácii, ktorá sa teší po zisku medaily počas hier Invictus Games v holandskom Haagu v sobotu 16. apríla 2022. Foto: TASR / AP

Podľa ukrajinského tímu od roku 2014 zahynuli na Ukrajine najmenej štyria členovia ukrajinskej komunity Invictus.

Haag 17. apríla (TASR) - Britský princ Harry v sobotu vyzdvihol odvahu ukrajinského tímu, ktorý sa zúčastňuje na hrách Invictus Games v Holandsku.

Ako informovala agentúra AFP, vojvoda zo Sussexu v príhovore na sobotňajšom otvorení hier v holandskom meste Haag ocenil, že ukrajinský tím na súťaže pricestoval napriek invázii ruskej armády na Ukrajinu, ktorá sa začala 24. februára.

Vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu sú v Holandsku od piatku. Ide o ich prvé spoločné verejné vystúpenie v Európe od rozchodu s britskou kráľovskou rodinou a presťahovania sa do Severnej Ameriky pred viac ako dvoma rokmi.

Deň predtým navštívili Harryho starú mamu, kráľovnú Alžbetu II., na Windsorskom zámku, kde sa údajne stretli aj s jeho otcom princom Charlesom. Šlo o ich prvú osobnú schôdzku odvtedy, ako rozhovor mladých manželov s moderátorkou Oprah Winfrey vyvolal veľké kontroverzie, pretože v ňom nemenovaného člena kráľovskej rodiny obvinili z rasizmu.

Holandský premiér Mark Rutte na slávnostnom ceremoniáli v Haagu povedal, že niektorí členovia ukrajinského tímu nemohli byť na hrách, pretože "bojujú na fronte". Spomenul aj tých Ukrajincov z komunity Invictus, ktorí v bojoch padli.

Podľa ukrajinského tímu od roku 2014 zahynuli na Ukrajine najmenej štyria členovia ukrajinskej komunity Invictus.

Harry, ktorý slúžil v britskej armáde v Afganistane, založil hry Invictus pre vojnových veteránov so zdravotným postihnutím.

Na hrách konajúcich sa v Haagu, ktoré boli dvakrát odložené kvôli pandémii koronavírusu, sa zúčastňuje viac ako 500 účastníkov z 20 krajín.