Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Útok na Ukrajinu

Putin označil zábery z ukrajinského mesta Buča za falošné

Na archívnej snímke masový hrob počas 39. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v nedeľu 3. apríla 2022 v ukrajinskom meste Buča. Foto: TASR/AP

Šéf Kremľa uviedol, že mierové rokovania v súčasnosti spomaľuje aj nerozhodnosť Kyjeva v súvislosti s jeho požiadavkami.

Moskva 12. apríla (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin označil v utorok zábery zachytávajúce mŕtve telá v ukrajinskom meste Buča za falošné. Vyhlásil tiež, že mierové rozhovory s Ukrajinou sa ocitli v slepej uličke. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

Putin prirovnal obvinenia Ukrajiny z toho, že ruskí vojaci v Buči popravovali civilistov, k útokom v Sýrii, pri ktorých boli použité chemické zbrane a ktoré podľa šéfa Kremľa zinscenoval Západ s cieľom usvedčiť z nich sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

"Je to rovnako falošné ako v Buči," vyhlásil Putin na tlačovej konferencii po stretnutí s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom.

Ruskí predstavitelia totiž obviňujú Ukrajinu z toho, že zinscenovala hrozivé zábery z Buče, ktoré zachytávajú masové hroby a telá mŕtvych civilistov ležiace v uliciach mesta, aby spomalila mierové rokovania a prinútila Západ uvaliť na Rusko ešte viac sankcií.

Šéf Kremľa okrem toho v utorok uviedol, že mierové rokovania v súčasnosti spomaľuje aj nerozhodnosť Kyjeva v súvislosti s jeho požiadavkami, píše AFP.

"Včera večer ukrajinská strana opäť niečo zmenila. Takáto nestálosť pri určení základných bodov (dohody) vytvára isté ťažkosti pri dosiahnutí konečnej dohody," uviedol Putin s tým, že vojenská operácia Ruska na Ukrajine bude pokračovať, až kým nebude dosiahnutá konečná dohoda a Moskva nedosiahne svoje stanovené ciele.

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil začiatok "špeciálnej vojenskej operácie" na Ukrajine 24. februára. Putin vtedy uviedol, že cieľom tejto operácie je demilitarizácia a "denacifikácia" Ukrajiny. Podľa Kyjeva a Západu však ide o nevyprovokovanú agresiu.