Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Útok na Ukrajinu

Rada Európy žiada humanitárne koridory pre civilistov v Mariupole

Muž sa prechádza so psom okolo zničených obytných budov počas bojov medzi ukrajinskou a ruskou armádou v obliehanom meste Mariupol počas 55. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v utorok 19. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Mnoho civilistov, medzi nimi ženy, deti a starší ľudia, je údajne stále uviaznutých v oblastiach Mariupolu obliehaných ruskými silami, uviedla Mijatovičová.

Brusel/Štrasburg 21. apríla (TASR) - Rada Európy (RE) v stredu vyzvala na okamžité vytvorenie humanitárnych koridorov pre civilistov z obkľúčenej oceliarne v zničenom ukrajinskom meste Mariupol, aby sa mohli evakuovať do bezpečia. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli s odvolaním sa na výzvu komisárky RE pre ľudské práva Dunje Mijatovičovej.

Komisárka v oficiálnej výzve uviedla, že tým, ako sa zintenzívňujú boje okolo obkľúčenej oceliarne v zničenom Mariupole, narastajú aj neistota a obavy o život a ľudské práva tých, ktorí stále zostávajú v obliehaných oblastiach.

"Mnoho civilistov, medzi nimi ženy, deti a starší ľudia, je údajne stále uviaznutých v oblastiach Mariupolu obliehaných ruskými silami. Mnoho týždňov prežívali v hrozných podmienkach a s obmedzenými zásobami," uviedla Mijatovičová.

Zdôraznila, že medzinárodné humanitárne právo treba rešpektovať za každých okolností, aj vo vzťahu k zajatým vojakom a tým, ktorí sa vzdávajú, ako aj k raneným vojakom a chorým. "Musí sa s nimi zaobchádzať ľudsky a s rešpektom k ich prirodzenej dôstojnosti a základným ľudským právam," konštatovala Mijatovičová.



(spravodajca TASR Jaromír Novak)