Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Útok na Ukrajinu

Export americkej ropy vyskočil na 8-mesačné maximum

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Export americkej ropy vzrástol v týždni do 18. marca na 3,8 milióna barelov denne (1 barel = 159 litrov), uviedlo americké ministerstvo energetiky.

New York 28. marca (TASR) - Od útoku Ruska na Ukrajinu rastie export ropy zo Spojených štátov a aj ropa, ktorá zvyčajne smeruje do ropného uzla Cushing v Oklahome, sa cez Mexický záliv dodáva na zahraničné trhy. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Invázia Ruska na Ukrajinu otriasla ropnými trhmi, keď obchodníci v obave zo sankcií zavedených proti Rusku prestali nakupovať ruskú ropu a ceny komodity išli prudko nahor. Kupci sa začali obzerať po alternatívnych zdrojoch, čo podporilo dopyt aj po rope z USA, ktoré sú najväčším producentom na svete.

Export americkej ropy vzrástol v týždni do 18. marca na 3,8 milióna barelov denne (1 barel = 159 litrov), uviedlo americké ministerstvo energetiky. To je najvyšší objem vývozu od júla minulého roka. Zásoby ropy v ropnom uzle v Cushingu dosahujú v súčasnosti 25,2 milióna barelov, čo je blízko 4-ročného minima, ktoré Cushing dosiahol začiatkom marca.

Americká ropa je pre kupcov momentálne atraktívna, keďže v porovnaní s ropu Brent je výrazne lacnejšia. Rozdiel dosahuje zhruba 7 USD (6,36 eura). Ešte výraznejší bol začiatkom marca, keď predstavoval 9,20 USD, čo bol najväčší rozdiel v cene Brentu a WTI za zhruba dva roky.

(1 EUR = 1,1002 USD)