Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Útok na Ukrajinu

Ruská ekonomická realita sa zmenila

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Peskov uviedol tiež, že sankcie zavedené proti samotnému prezidentovi Vladimirovi Putinovi sú zbytočné a obsahujú absurdné tvrdenia o niektorých aktívach.

Moskva 28. februára (TASR) - Ruská ekonomická realita sa zmenila. Uviedol to v pondelok hovorca Kremľa s dodatkom, že nevidí dôvod pochybovať o efektívnosti a spoľahlivosti centrálnej banky, ktorá zvýšila úrokové sadzby na 20 % v snahe ochrániť ekonomiku pred bezprecedentnými sankciami Západu.

Centrálna banka zaviedla tiež určité kapitálové kontroly, keďže Západ sa snaží obmedziť jej schopnosť čerpať zahraničné devízové a zlaté rezervy v hodnote 640 miliárd USD (570,61 miliardy eur).

Západ vylúčil tiež významné ruské banky z globálnej finančnej siete SWIFT, čo sťažuje veriteľom a spoločnostiam v Rusku uskutočňovať a prijímať platby zo zahraničia. Tieto kroky poslali rubeľ v pondelok na rekordné minimá.

„Ekonomická realita sa výrazne zmenila,“ povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. "Sú to prísne sankcie, sú problematické, ale Rusko má potenciál kompenzovať škody," vyhlásil.

"Rusko pripravovalo plány na možné sankcie, vrátane tých najprísnejších, pomerne dlho. Existujú plány reakcie, boli vypracované a realizujú sa, keď sa objavia problémy," poznamenal.

Peskov uviedol tiež, že sankcie zavedené proti samotnému prezidentovi Vladimirovi Putinovi sú zbytočné a obsahujú absurdné tvrdenia o niektorých aktívach. Dodal, že prezident nemá žiadne iné aktíva okrem tých, ktoré deklaroval.

Putin bude ešte dnes pracovať na ekonomických otázkach, vyhlásil Peskov na stretnutí s ruskými predstaviteľmi vrátane guvernérky centrálnej banky Elviry Nabiullinovej, ministra financií Antona Siluanova a Germana Grefa, generálneho riaditeľa dominantnej ruskej banky Sberbank.