Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Útok na Ukrajinu

Ruská novinárka, ktorá protestovala proti vojne, prechádza do Die Welt

Marina Ovsiannikovová počas živého vysielania hlavných správ ruskej štátnej televízie ukazuje protestný plagát proti vojne na Ukrajine. Foto: Youtube

Ovsiannikovová upútala celosvetovú pozornosť, keď do vysielania večerných správ najsledovanejšej ruskej televízie Pervyj kanal vstúpila pred kamery s protivojnovým transparentom.

Berlín 11. apríla (TASR) - Ruská novinárka Marina Ovsiannikovová bude pracovať pre nemecké noviny Die Welt. Do povedomia svetovej verejnosti sa dostala v marci tohto roku, keď v živom vysielaní hlavných správ ruskej štátnej televízie ukázala protestný plagát proti vojne na Ukrajine.

Ako nezávislá spolupracovníčka bude Ovsiannikovová pre Die Welt pokrývať okrem iného dianie na Ukrajine a v Rusku. V pondelkovom tlačovom vyhlásení to oznámil mediálny koncern Axel Springer, ktorý vydáva Die Welt, informujú agentúry DPA a AFP.

Ovsiannikovová (43) bude písať správy pre noviny Die Welt a pravidelne bude tiež prispievať do vysielania rovnomennej televíznej stanice. Ako povedala, toto nemecké periodikum "reprezentuje to, čo v súčasnosti tak vehementne obhajujú odvážni ľudia na Ukrajine - slobodu. Ako novinárka považujem za svoju úlohu postaviť sa za túto slobodu," povedala.

Šéfredaktor mediálnej skupiny Welt Ulf Poschardt ocenil, že Ovsiannikovová mala "v rozhodujúcom okamihu odvahu konfrontovať divákov v Rusku s neprikrášleným obrazom skutočnosti". Dodal, že "obhajovala najdôležitejšie novinárske cnosti - a to napriek hrozbe represie zo strany štátu".

Ovsiannikovová upútala celosvetovú pozornosť, keď do vysielania večerných správ najsledovanejšej ruskej televízie Pervyj kanal vstúpila pred kamery s protivojnovým transparentom, na ktorom bolo napísané: "Nie vojne, zastavte vojnu, neverte propagande, tu vám klamú. Rusi sú proti vojne".

Za svoj nezvyčajne odvážny čin v krajine, kde sú médiá pod prísnou kontrolou Kremľa, bola na noc vzatá do väzby a následne dostala pokutu 30.000 rubľov (približne 250 eur) za organizovanie nepovoleného činu a za jej výzvu na demonštrácie proti vojne. Z televízie ju okrem toho prepustili.

Politický azyl vo Francúzsku, ktorý jej ponúkol tamojší prezident Emmanuel Macron, odmietla s tým, že chce zostať vo svojej vlasti.