Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Útok na Ukrajinu

Ruské sily pripravujú rozsiahly útok v Donbase, varuje Ukrajina

Na archívnej snímke z 19. februára 2022 ukrajinský vojak si svieti na zbraň na deliacej línii medzi územím ovládaným ukrajinskou armádou a povstalcami pri meste Zolote v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Motuzjanyk uviedol, že Moskva zhromažďuje zásoby paliva a munície v oblastiach pri hraniciach s Ukrajinou a pripravuje tiež zdravotnícke zariadenia pre prípadný veľký počet zranených vojakov.

Kyjev 4. apríla (TASR) - Ruské sily pripravujú rozsiahly útok v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. V pondelok to na Telegrame uviedol tamojší gubernátor Serhij Hajdaj, ktorý vyzval na hromadnú evakuáciu miestneho obyvateľstva. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

"Pozorujeme, že vybavenie prichádza z rozličných smerov, privážajú vojakov, palivo," uviedol Hajdaj vo videu. "Vychádzame z toho, že sa pripravujú na veľký (vojenský) prielom," dodal.

Gubernátor Luhanskej oblasti vyzval tamojších obyvateľov, aby čo najskôr odišli. "Prosím, nečakajte na to, kým vám zbombardujú domy," povedal v ďalšom videu. "Neváhajte," vyzval ľudí.

V pondelok bolo podľa jeho slov z danej oblasti evakuovaných 1000 osôb.

Vysokopostavený predstaviteľ amerického Pentagónu v pondelok povedal, že Rusko doposiaľ stiahlo z okolia Kyjeva asi dve tretiny svojich vojakov dislokovaných v tejto oblasti a presúva ich do Bieloruska s tým, že odtiaľ majú byť nasadení do iných oblastí Ukrajiny.

Ukrajinské ministerstvo obrany v pondelok takisto uviedlo, že Rusko pripravuje novú ofenzívu na východe s cieľom obsadiť mesto Charkov a obkľúčiť tak silne opevnené pozície ukrajinských síl na frontovej línii v Donbase, napísala agentúra Reuters.

Hovorca ukrajinského ministerstva obrany Oleksandr Motuzjanyk na brífingu bez uvedenia dôkazov povedal, že Rusko útočí na mestá Rubižne a Popasna v Luhanskej oblasti, aby si tak pripravilo cestu na útok na mesto Severodoneck a taktiež zhromažďuje svoje sily s cieľom dobyť obliehané prístavné mesto Mariupol na juhu Ukrajiny.

Motuzjanyk dodal, že Moskva zhromažďuje zásoby paliva a munície v oblastiach pri hraniciach s Ukrajinou a pripravuje tiež zdravotnícke zariadenia pre prípadný veľký počet zranených vojakov.