Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Útok na Ukrajinu

Ruské sily streľbou rozohnali protest v ukrajinskom meste Enerhodar

Na archívnej satelitnej snímke z 2. septembra 2019 Záporožská jadrová elektráreň v ukrajinskom meste Enerhodar. Foto: TASR/AP

Energetická spoločnosť Energoatom uviedla, že v priebehu niekoľkých minút mestom otriasli výbuchy a rozsiahle ostreľovanie a vystrašení ľudia sa rozutekali.

Enerhodar 2. apríla (TASR) - Najmenej štyri osoby utrpeli v sobotu zranenia v juhoukrajinskom meste Enerhodar, keď ruské sily násilným spôsobom rozohnali demonštráciu proti ruskej okupácii. Počas zásahu bolo zadržaných niekoľko protestujúcich. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na online vyhlásenie predstaviteľov Enerhodaru.

"Okupanti rozohnávajú protestujúcich explóziami," uviedla správa mesta v aplikácii Telegram, kde zverejnila aj video zobrazujúce, ako na námestie dopadlo niekoľko omračujúcich granátov a na mieste bolo tiež vidieť stúpať biely dym.

"Dnes ráno sa obyvatelia mesta zhromaždili na pokojnej demonštrácii na podporu Ukrajiny. Spievali hymnu a zhovárali sa... keď sa začali rozchádzať, zastali tam policajné dodávky a útočníci začali miestnych ľudí do nich tlačiť," napísala na Telegrame ukrajinská štátna jadrová energetická spoločnosť Energoatom, ktorú citovala stanica BBC.

Spoločnosť dodala, že v priebehu niekoľkých minút mestom otriasli výbuchy a rozsiahle ostreľovanie a vystrašení ľudia sa rozutekali. Niektorých zo zranených by mali po ošetrení v nemocnici prepustiť ešte počas soboty.

Neďaleko Enerhodaru sa nachádza Záporožská jadrová elektráreň - najväčšia v Európe - ktorej sa 4. marca zmocnili ruské jednotky a vyvolali poplach, keď ostreľovanie spôsobilo požiar vo výcvikovom zariadení.