Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Útok na Ukrajinu

Rusko má v stredu uhradiť úroky z dolárových dlhopisov

Ruský minister financií Anton Siluanov, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Zatiaľ čo ruské vládne dlhopisy v cudzej mene vydané od roku 2018 obsahujú ustanovenia o splatení v rubľoch, v prípade úrokových platieb splatných v stredu to tak nie je.

Moskva 16. marca (TASR) – Rusko má v stredu zaplatiť úroky zo svojho zahraničného dlhu. Sankcie v súvislosti s jeho inváziou na Ukrajinu vyvolali obavy, že Moskva by mohla smerovať k prvému nesplateniu dlhu v cudzej mene za celé dekády, ak bude chcieť uhradiť tieto úroky v rubľoch. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Konkrétne, Rusko má v stredu uhradiť platby za dva dolárové dlhopisy v hodnote 117 miliónov USD (106,42 milióna eur). Moskva tvrdí, že požiadala americkú banku o spracovanie platieb, ale stále čaká na odpoveď, či prešli.

Ak prevod v dolároch zlyhá, platba sa uskutoční v rubľoch, povedal začiatkom tohto týždňa minister financií Anton Siluanov. Ratingová agentúra Fitch však utorok (15. 3.) upozornila, že platba v akejkoľvek inej mene ako dolár v rámci 30-dňovej doby odkladu, by sa považovala za neplatnú. S&P Global Ratings vydala podobné vyhlásenie začiatkom tohto mesiaca.

Západ sa v rámci sankcií za ruskú inváziu na Ukrajine zameral aj na devízové rezervy ruskej centrálnej banky v zahraničí. A bez prístupu k týmto finančným prostriedkom Moskve hrozí, že nesplatí svoje dlhy.

Minister Siluanov v stredu pre štátne médiá povedal, že to, či Rusko zlyhá alebo nie, je v kompetencii Spojených štátov.

"Otázka plnenia našich záväzkov v cudzej mene nezávisí od nás," povedal pre sieť RT. "Máme peniaze. Vydali sme príkaz na platbu. Teraz je lopta na strane amerických úradov," uviedol s tým, že banka rokuje s Úradom pre kontrolu zahraničných aktív ministerstva financií USA.

Začiatkom tohto týždňa Siluanov obvinil Západ, že tlačí krajinu k "umelému bankrotu" a varoval, že Rusko je v prípade potreby pripravené splácať dlh v rubľoch.

Zatiaľ čo ruské vládne dlhopisy v cudzej mene vydané od roku 2018 obsahujú ustanovenia o splatení v rubľoch, v prípade úrokových platieb splatných v stredu to tak nie je.

Rusko naposledy nesplatilo dlh v cudzej mene v roku 1918, keď vodca revolúcie Vladimir Lenin odmietol uznať dlhy zosadeného cára.

A v roku 1998 Rusko nesplatilo domáci dlh denominovaný v rubľoch.

Ilustračné foto
Foto: FOTO TASR/AP


Analytici z JPMorgan uviedli, že americké sankcie by nemali priamo obmedziť schopnosť Ruska splácať svoj dlh. Podľa amerického ministerstva financií sú úrokové platby americkým subjektom „prípustné do 25. mája“ z dlhopisov vydaných ruskou centrálnou bankou, ministerstvom financií alebo národným investičným fondom pred 1. marcom. Po tomto dátume budú potrebovať autorizáciu, aby mohli pokračovať v prijímaní týchto platieb.

Bankrot odreže daný štát od finančných trhov a jeho potenciálny návrat je niekoľko rokov nepravdepodobný.

Agentúra Fitch uviedla tiež, že zahraniční investori nedostali platby úrokov z domácich dlhopisov splatných 2. marca z dôvodu obmedzení zo strany centrálnej banky. Ak to Rusko nevyrieši do 30 dní, bude to predstavovať tzv. default, teda zlyhanie, dodala ratingová agentúra.

(1 EUR = 1,0994 USD)