Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Útok na Ukrajinu

Rusko odsúdilo rozhodnutie Nemecka vyhostiť 40 ruských diplomatov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nemecká vláda v pondelok vyhlásila 40 ruských diplomatov za neželané osoby na pozadí rozsiahleho pobúrenia západných krajín nad zábermi z Buče.

Moskva 4. apríla (TASR) - Rozhodnutie Nemecka vyhostiť 40 ruských diplomatov zhorší jeho diplomatické vzťahy s Moskvou, uviedla v pondelok ruská ambasáda v Berlíne. TASR informáciu prevzala od agentúry AFP.

"Neopodstatnené zníženie počtu diplomatických zamestnancov na ruských misiách v Nemecku zúži priestor na udržiavanie dialógu medzi našimi krajinami, čo povedie k ďalšiemu zhoršeniu rusko-nemeckých vzťahov," uviedlo ruské veľvyslanectvo v Berlíne prostredníctvom aplikácie Telegram.

Nemecká vláda v pondelok vyhlásila 40 ruských diplomatov za "neželané osoby" na pozadí rozsiahleho pobúrenia západných krajín nad zábermi z Buče, kde ruskí vojaci - podľa ukrajinských činiteľov -zavraždili stovky civilistov.

"Vyjadrili sme naše kategorické odmietnutie jednostranných obvinení Berlína, ktorý sa okamžite postavil na stranu Kyjeva bez toho, aby najprv počkal na nezávislé vyšetrenie udalostí v meste Buča," uviedlo ruské veľvyslanectvo.

Kremeľ v pondelok kategoricky odmietol obvinenia z toho, že ruské sily sú zodpovedné za zabíjanie civilistov v ukrajinskom meste Buča. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov pritom spochybnil pravosť záberov, ktoré zachytávajú telá civilistov ležiace na uliciach. Svoje tvrdenia však nepodložil žiadnymi dôkazmi.