Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Útok na Ukrajinu

Rusko povoláva na Ukrajinu posily aj z Ďalekého východu a zahraničia

Na archívnej snímke z 27. februára 2022 obrnené vozidlo prechádza cez v Doneckú oblasť, ktorá je kontrolovaná proruskými militantmi. Foto: TASR/AP

Od začiatku vojny ušli z Ukrajiny vyše tri milióny ľudí, uviedol Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov.

Londýn/Washington 16. marca (TASR) - Britské ministerstvo obrany uviedlo, že Rusko povoláva vojenské posily z celej krajiny, keďže na Ukrajine čelí pokračujúcim stratám. Informovala o tom v stredu televízia CNN.

Rezort obrany v Londýne uvádza, že Rusko v súčasnosti premiestňuje sily až zo svojho Východného vojenského okruhu, z Tichomorskej flotily a Arménska. Čoraz viac pritom využíva aj ďalšie zdroje na získanie posíl, ako sú súkromné vojenské spoločnosti, sýrski dobrovoľníci a iní žoldnieri, uviedlo v utorok britské ministerstvo.

"Rusko sa pravdepodobne pokúsi použiť tieto sily na udržanie obsadeného územia (na Ukrajine) a na uvoľnenie svojej bojovej sily na obnovenie zastavených útočných operácií," uvádza sa v hodnotení rezortu obrany Spojeného kráľovstva.

Od začiatku vojny ušli z Ukrajiny vyše tri milióny ľudí, uviedol Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov. Za 20 dní svojho trvania si konflikt podľa OSN vyžiadal 691 potvrdených úmrtí civilistov a 1143 zranených, dodala stanica BBC.