Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Útok na Ukrajinu

Rusko recipročne vyhosťuje 40 nemeckých diplomatov

Ľudia kráčajú po moskovskom Červenom námestí popri Spasskej veži. Foto: TASR/AP

Ruský rezort diplomacie vo vyhlásení uviedol, že si v pondelok predvolal nemeckého veľvyslanca v Moskve, aby mu predal protestnú nótu v súvislosti s vyhostením ruských diplomatov z Nemecka.

Moskva 25. apríla (TASR) - Ruské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok oznámilo, že vyhlásilo za nežiadúce osoby 40 nemeckých diplomatov. Podľa rezortu je to reakcia na "nepriateľské kroky" Berlína, ktorý začiatkom apríla vyhostil z Nemecka obdobný počet ruských diplomatov pre vojnu na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters.

Ruský rezort diplomacie vo vyhlásení uviedol, že si v pondelok predvolal nemeckého veľvyslanca v Moskve, aby mu predal protestnú nótu v súvislosti s vyhostením ruských diplomatov z Nemecka.

"Šéfovi nemeckej diplomatickej misie v Moskve bol vyjadrený silný protest v súvislosti s otvorene nepriateľským rozhodnutím nemeckej vlády," uvádza sa vo vyhlásení ruského ministerstva.

Nemecko začiatkom apríla oznámilo, že vyhosťuje "významný počet" ruských diplomatov, čím sa pripojilo k ostatným európskym krajinám, ktoré k tomuto kroku pristúpili v súvislosti s vojnou na Ukrajine, píše AFP.

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková vtedy uviedla, že toto rozhodnutie bolo prijaté v reakcii na "neuveriteľnú brutalitu" ruských jednotiek na Ukrajine.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí označilo toto vyhlásenie Baerbockovej za "neakceptovateľné". Zároveň dodalo, že rozhodnutie Berlína bolo založené na "absolútne nepravdivých tvrdeniach" o tom, že práca ruských diplomatov v Nemecku bola zameraná na "podkopanie slobody Nemecka a jednoty nemeckej spoločnosti", ako i na "výmysloch o tom, čo sa deje na Ukrajine".

Podľa agentúry DPA sa počet nemeckých diplomatov, ktorých Rusko v pondelok vyhostilo, rovná asi jednej tretine nemeckého diplomatického zboru v Rusku.