Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Útok na Ukrajinu

Rusko vymenovalo za hlavného veliteľa operácií na Ukrajine Dvornikova

Na archívnej snímke zo 17. marca 2016 ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a armádny generál Alexander Dvornikov pózujú počas slávnostnej ceremónie odovzdávania vyznamenaní v Moskve. Foto: TASR/AP

Dvornikov (60) slúžil v 90. rokoch v Čečensku, v roku 2015 sa stal prvým ruským veliteľom, ktorý viedol vojenské operácie v Sýrii.

Moskva 10. apríla (TASR) - Rusko vymenovalo nového veliteľa, ktorý bude dohliadať na priebeh vojny na Ukrajine, keďže Moskva po počiatočnom neúspechu mení svoju stratégiu. TASR správu prevzala od stanice Slobodná Európa (RFE/RL).

Kremeľ poveril touto úlohou armádneho generála Alexandra Dvornikova, ktorý velí ruským silám v južnom vojenskom okruhu, uviedol v nedeľu v rozhovore pre spravodajskú stanicu CNN americký poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan.

Rusko od začiatku svojej vojenskej invázie na Ukrajinu 24. februára utrpelo vážne straty, keď sa mu nepodarilo dobyť kľúčové mestá vrátane metropoly Kyjev. Moskva začiatkom apríla oznámila, že stiahne jednotky útočiace zo severu a presunie ich na východ Ukrajiny, kde sa Kremeľ snaží obkľúčiť ukrajinské sily.

Dvornikov (60) slúžil v 90. rokoch v Čečensku, v roku 2015 sa stal prvým ruským veliteľom, ktorý viedol vojenské operácie v Sýrii. Od roku 2016 dohliada na južný vojenský okruh zahŕňajúci aj Krym, ukrajinský polostrov, ktorý Rusko zabralo v roku 2014.

Dvornikov má neslávne známu povesť za vedenie vojny v Sýrii, kde Rusko bombardovalo civilné štvrte. Ruský prezident Vladimir Putin udelil Dvornikovovi za jeho činnosť v Sýrii medailu Hrdina Ruskej federácie, najvyššie štátne vyznamenanie krajiny.

Dvornikov je "kat, ktorý (v Čečensku a Sýrii) viedol akcie, kde dochádzalo k veľkému množstvu útokov na civilistov, ako aj k likvidácii civilného obyvateľstva", povedal v rozhovore pre CNN americký generálporučík vo výslužbe Mark Hertling.

Podľa jeho vyjadrenia bude Kremeľ vyvíjať na Dvornikova nátlak, aby "dosiahol úspech" ruských síl do 9. mája, kedy Rusko oslavuje štátny sviatok pripomínajúci víťazstvo Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne.