Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Útok na Ukrajinu

Rusko využíva OSN na šírenie propagandy, uviedlo členovia rady

Na archívnej snímke mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku. Foto: TASR/AP

Západné krajiny vtedy Rusko obvinili zo šírenia konšpiračných teórii po tom, čo veľvyslanec Moskvy diplomatom povedal, že USA a Ukrajina pracujú na vývoji biologických zbraní.

New York 18. marca (TASR) - Šestica západných krajín v piatok uviedla, že Rusko využíva Bezpečnostnú radu OSN (BR OSN) na šírenie dezinformácií a propagandy o svojej invázii na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

BR OSN sa v piatok mimoriadne zišla na žiadosť Ruska v súvislosti s údajným vývojom biologických zbraní na Ukrajine, pripomína AFP.

"Rusko sa opäť raz pokúša vyžiť túto radu na prepieranie svojich dezinformácii, šírenie svojej propagandy a ospravedlňovanie svojho ničím nevyvolaného a brutálneho útoku na Ukrajinu," uviedli krajiny vo vyhlásení, ktoré na pôde Bezpečnostnej rady prečítala americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová Greenfieldová. Okrem USA sa k nej pripojili zástupcovia Albánska, Británie, Francúzska, Írska a Nórska. Všetky tieto krajiny sú členmi BR OSN.

Rada v súvislosti s údajným vývojom biologických zbraní na Ukrajine mimoriadne zasadla aj minulý týždeň, tiež na žiadosť Ruska, pripomína AFP.

Západné krajiny vtedy Rusko obvinili zo šírenia konšpiračných teórii po tom, čo veľvyslanec Moskvy diplomatom povedal, že USA a Ukrajina pracujú na vývoji biologických zbraní. USA na piatkovom (18. marca) zasadnutí opätovne uviedli, že Ukrajina program na vývoj biologických zbraní nemá.

Ruské obvinenia môžu podľa niektorých kritikov byť lesťou, ktorá má zakryť použitie takýchto zbraní na Ukrajine zo strany Ruska, píše AFP.

"Aj naďalej sme presvedčení, že Rusko môže plánovať použiť chemické alebo biologické látky voči Ukrajincom," povedala Thomasová Greenfieldová.