Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Útok na Ukrajinu

Ruský súd zakázal toaletný papier s potlačou 1000-rubľovej bankovky

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Jednou zo štyroch zakázaných webových stránok je Sima Land, ktorá sa stala virálnou pre proputinovský flashmob v roku 2021 počas rozsiahlych protestov požadujúcich prepustenie Alexeja Navaľného.

Moskva 20. júla (TASR) - Moskovský súd zakázal predaj toaletného papiera s potlačou 1000-rubľovej bankovky, informovala nezávislá spravodajská webová stránka Viorstka s odvolaním sa na rozhodnutie súdu. TASR o tom píše podľa internetových novín The Moscow Times.

Ozdobný toaletný papier bol považovaný za "urážku náboženského cítenia", keďže na danej bankovke je zobrazený Jaroslav I. Múdry, knieža Kyjevskej Rusi z 11. storočia, ktorý bol vyhlásený za svätého a v roku 2016 ruskou pravoslávnou cirkvou kanonizovaný.

Súd Preobraženského okresu v Moskve sa postavil na stranu prokuratúry, ktorá prípad predložila, a zakázal webové stránky štyroch internetových obchodov, ktoré inkriminovaný toaletný papier predávali.

"V slobodnej demokratickej spoločnosti nemôže byť šírenie nezákonných materiálov, ktoré môžu uraziť náboženské cítenie veriacich, chránené slobodou myslenia, prejavu, názoru a informácií," vyhlásil sudca.

Jednou zo štyroch zakázaných webových stránok je Sima Land, ktorá sa stala virálnou pre proputinovský flashmob v roku 2021 počas rozsiahlych protestov požadujúcich prepustenie už zosnulého kritika Kremľa Alexeja Navaľného.

Viorstka uviedla, že spoločnosť Sima Land a ďalšia platforma elektronického obchodu GlavChudo medzitým odstránili dekoratívny toaletný papier zo svojich ponúk.