Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Útok na Ukrajinu

Sánchez žiada jednotu krajín EÚ v oblasti sankcií

Na archívnej snímke španielsky premiér Pedro Sanchéz. Foto: TASR/AP

Sánchez sa na Twitteri vyjadril aj k rastu cien energií a napísal, že EÚ musí zastaviť ich rast, ktorý bol spôsobený konfliktom na Ukrajine.

Bukurešť/Madrid 17. marca (TASR) - Španielsky premiér Pedro Sánchez vo štvrtok počas návštevy Rumunska zdôraznil potrebu jednoty krajín EÚ v oblasti sankcií proti Rusku a žiadal posilnenie vojenských spôsobilostí. TASR informácie prevzala z agentúry Agerpres a denníka El Mundo.

Sánchez vo štvrtok v Bukurešti absolvoval stretnutie s rumunským prezidentom Klausom Iohannisom. Ruský prezident Vladimir Putin sa podľa Sáncheza už roky usiluje oslabiť Európsku úniu, pretože ju považuje za hrozbu. Putin sa podľa Sáncheza dopúšťa chyby, keď sa domnieva, že členské krajiny EÚ budú konať samostatne, píše El Mundo.

Španielsky premiér pripomenul, že členské krajiny preukázali jednotu a jednomyseľnosť v tom, že inváziu na Ukrajinu odsúdili, i v oblasti solidarity s Ukrajincami, ktorým poskytujú vojenský materiál i humanitárnu pomoc, píše El Mundo. Takisto musia podľa premiéra preukázať jednotu v oblasti sankcií proti Putinovmu režimu.

Sánchez na Twitteri napísal, že EÚ musí zastaviť rast cien energie, ktorý bol spôsobený konfliktom na Ukrajine. Španielsky premiér podľa svojich vyjadrení o tejto záležitosti plánuje hovoriť na najbližšom zasadnutí Európskej rady.