Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Útok na Ukrajinu

Grossi označil okupáciu Černobyľu ruskou armádou za veľmi nebezpečnú

Na archívnej snímke zo 7. marca 2022 generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi. Foto: TASR/AP

Ruskí vojaci sa totiž okrem areálu v Černobyle zmocnili aj jadrovej elektrárne Záporoží, ktorá je najväčšou v Európe, a doteraz ju ovládajú.

Černobyľ 26. apríla (TASR) - Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi v utorok odsúdil niekoľko týždňov trvajúcu okupáciu areálu jadrovej elektrárne v ukrajinskom meste Černobyľ ruskými jednotkami a označil ju za "veľmi, veľmi nebezpečnú".

Ruské sily ovládali černobyľskú zónu - miesto najzávažnejšej jadrovej havárie v dejinách ľudstva - viac ako mesiac: od začiatku ruskej invázie na Ukrajine (24. februára) do konca marca, keď sa začali sťahovať z Kyjevskej oblasti, pripomína AFP.

"Situácia bola absolútne abnormálna a veľmi, veľmi nebezpečná," povedal novinárom Grossi - šéf úradu OSN pre jadrový dozor (MAAE) - počas návštevy tejto oblasti v deň výročia tragédie z roku 1986.

Pri príležitosti 36. výročia černobyľskej havárie vydala vyhlásenie aj Európska únia, ktorá v ňom varovala, že ruská invázia na Ukrajinu môže spôsobiť novú jadrovú katastrofu v Európe.

Ruskí vojaci sa totiž okrem areálu v Černobyle zmocnili aj jadrovej elektrárne Záporoží, ktorá je najväčšou v Európe, a doteraz ju ovládajú.

EÚ vyzvala Moskvu, aby vrátila kontrolu nad okupovanou jadrovou elektrárňou v Záporoží ukrajinským orgánom a zdržala sa akýchkoľvek akcií zameraných na jadrové zariadenia.

Tlačové agentúry v utorok informovali, že nad areálom tejto elektrárne v nízkej výške preleteli dve riadené strely. Následne sa z neďalekého mesta Záporožie ozvali výbuchy. Pri ostreľovaní mesta zahynula najmenej jedna osoba a ďalšia utrpela zranenia. Vznikli aj materiálne škody.