Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Útok na Ukrajinu

Šéfka WTO varovala pred ekonomickými dôsledkami vojny na Ukrajine

Na archívnej snímke generálna riaditeľka WTO Ngozi Okonjová-Iwealová. Foto: TASR/AP

Spojené štáty a Európa uvalili na Moskvu sankcie zamerané na finančný sektor.

Washington 25. februára (TASR) - Šéfka Svetovej obchodnej organizácie (WTO) Ngozi Okonjová-Iwealová v piatok varovala pred "ekonomickými dôsledkami" vojny na Ukrajine, ktorá je významným exportérom pšenice, čo poškodí spotrebiteľov na celom svete. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

"Bude to mať veľký vplyv na ceny pšenice a ceny chleba aj pre bežných ľudí," povedala na virtuálnom podujatí s generálnou riaditeľkou Medzinárodného menového fondu (MMF) Kristalinou Georgievovou.

Okonjová-Iwealová zdôraznila, že Ukrajina "je jedným z najväčších vývozcov pšenice na svete".

Georgievová zopakovala svoje predchádzajúce varovania, že konflikt predstavuje "významnú hrozbu" pre zotavovanie globálnej ekonomiky z pandémie ochorenia COVID-19 a poznamenala, že jeho "vplyv presiahne Ukrajinu".

Poukázala pritom na zvýšený tlak na infláciu, ktorá sa pravdepodobne zrýchli v dôsledku rastúcich cien energií a pšenice. Ceny ropy vo štvrtok prvýkrát od roku 2014 nakrátko prekročili 100 USD (89,16 eura) za barel (159 litrov).

Spojené štáty a Európa uvalili na Moskvu sankcie zamerané na finančný sektor, no zatiaľ do značnej miery ušetrili sektory ropy a poľnohospodárstva v snahe zmierniť vplyv sankcií na obyvateľov.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

Sankcie sa však prenesú na domácnosti prostredníctvom cien energií, ako aj cien obilia, čo zvyšuje obavy z inflácie a toho, ako jej čeliť, uviedla šéfka MMF.

Konflikt prispieva k "vysokej neistote" v súvislosti s globálnou ekonomikou, čo sa odráža aj na finančných trhoch a podkopáva dôveru v rozvíjajúce sa trhy a spôsobuje exodus kapitálu v čase, keď tieto krajiny potrebujú viac financií.

"Vidíme odliv z rozvíjajúcich sa trhov, keď potrebujeme presný opak," povedala šéfka WTO.

Georgievová skonštatovala, že má s krízou osobnú skúsenosť, keďže jej brat sa oženil s Ukrajinkou a nachádzajú sa v meste neďaleko hraníc s Ruskom.

"Viem, že práve teraz je také ťažké vidieť cestu k mieru, ale o mier sa musíme usilovať a musíme nájsť spôsob, ako priniesť mier, po ktorom ľudia tak zúfalo túžia."

(1 EUR = 1,1216 USD)