Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Útok na Ukrajinu

Severné Macedónsko vyhostilo ďalších šesť ruských diplomatov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Severné Macedónsko vyhostilo ruských veľvyslancov v uplynulých rokoch už štyrikrát, naposledy koncom marca, keď bolo piatim ruským veľvyslancom nariadené odísť.

Skopje 15. apríla (TASR) - Severné Macedónsko nariadilo vyhostenie ďalších šiestich ruských diplomatov, čo je druhý takýto krok za menej než mesiac. Podľa tlačovej agentúry AFP to v piatok oznámilo ministerstvo zahraničných vecí tejto balkánskej krajiny.

Sankcionovaní diplomati "vykonávali činnosti, ktoré sú v rozpore s Viedenským dohovorom", uviedlo zmienené severomacedónske ministerstvo vo vyhlásení s odkazom na medzinárodnú zmluvu zahŕňajúcu dohody týkajúce sa diplomatických protokolov. Ruskí diplomati musia opustiť krajinu do piatich dní, uvádza Skopje.

Ruské veľvyslanectvo v Severnom Macedónsku tvrdí, že dané obvinenia sú "absolútne nepodložené", a varovalo pred "vážnymi dôsledkami" tohto kroku. "Ruská strana prijme recipročné opatrenia, nie nevyhnutne symetrické, ale zmysluplné - ako odpoveď na toto vyhostenie," uviedla na Twitteri ruská ambasáda.

Severné Macedónsko vyhostilo ruských veľvyslancov v uplynulých rokoch už štyrikrát, naposledy koncom marca, keď bolo piatim ruským veľvyslancom nariadené odísť.

V marci 2020 sa táto bývalá juhoslovanská republika stala najnovším členským štátom Severoatlantickej aliancie (NATO) a je tiež ašpirujúcim členom Európskej únie (EÚ).

Po ruskej invázii na Ukrajinu koncom februára nasledovalo Severné Macedónsko príklad EÚ a uvalilo na Moskvu sankcie, pričom úrady v Skopje označili Rusko za "nepriateľský štát".