Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Útok na Ukrajinu

Si Ťin-pching vyzval na „maximálnu zdržanlivosť“ ohľadom invázie Ruska

Na snímke čínsky prezident Si Ťin-pching, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí sa tiež nevyjadril konkrétne, pokiaľ ide o nádeje západných lídrov, že by Čína so svojím vplyvom na Rusko mohla zohrávať sprostredkovateľskú úlohu.

Berlín/Paríž/Peking 8. marca (TASR) - Nemecký kancelár Olaf Scholz a francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok diskutovali s čínskym lídrom Si Ťin-pchingom o situácii na Ukrajine s cieľom podporiť diplomatické úsilie o ukončenie vojny. Postoj Pekingu je však stále rezervovaný a krajina naďalej nechce odsúdiť kroky Ruska. Namiesto toho vyzýva na "maximálnu zdržanlivosť". TASR o tom informovala na základe informácií od agentúr AFP, DPA a Reuters.

Traja štátnici spolu viedli virtuálne rokovanie prostredníctvom videohovoru. Čínsky prezident Si Ťin-pching v utorok naliehal na "maximálnu zdržanlivosť" v súvislosti s Ukrajinou, aj keď počas videosummitu označil krízu za "hlboko znepokojujúcu".

Čína však naďalej stojí za svojím "strategickým partnerom" Ruskom a naďalej odmieta odsúdiť vojenskú inváziu na Ukrajinu. Čínska štátna televízia CCTV uviedla, že Si Ťin-pching vyzval Moskvu a Kyjev, "aby zachovali tempo rokovaní, prekonali ťažkosti a pokračovali v rozhovoroch s cieľom dosiahnuť výsledky... a zabránili rozsiahlej humanitárnej kríze".

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Čao Li-ťien sa v utorok tiež nevyjadril konkrétne, pokiaľ ide o nádeje západných lídrov, že by Čína so svojím vplyvom na Rusko mohla zohrávať sprostredkovateľskú úlohu, napísala DPA.
Na archívnej snímke čínsky prezident Si Ťin-pching (vľavo) a ruský prezident Vladimir Putin počas stretnutia v Moskve.
Foto: TASR/AP

"Radi by sme zohrali konštruktívnu úlohu pri presadzovaní mierových rozhovorov a keď to bude potrebné, sme pripravení spolupracovať s medzinárodným spoločenstvom na sprostredkovaní takýchto rozhovorov," povedal Čao bez uvedenia podrobností.

Čínska štátna televízia v tejto súvislosti odvysielala vyjadrenia tamojších zahraničnopolitických expertov, ktorí poukázali na to, že Čína so svojou "demonštratívnou podporou" Ruska nie je neutrálna, a preto nie je vhodná ako sprostredkovateľ urovnania konfliktu.