Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Útok na Ukrajinu

Banská Bystrica i Brezno pomáhajú utečencom z Ukrajiny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zbierku pre Ukrajinu robí už niekoľko dní aj horehronská metropola Brezno.

Banská Bystrica/Brezno 4. marca (TASR) –Banskobystričania v uplynulých dňoch zaplnili humanitárnou pomocou pre ukrajinských utečencov celú chodbu radnice. Mesto okrem toho pomáha tým utečencom, ktorí sa v ňom zdržiavajú, rozvážaním obedov. Informoval o tom na sociálnej sieti banskobystrický primátor Ján Nosko.

"Do Košíc sme odviezli viac ako 130 kilogramov trvanlivých potravín, konzerv či sladkostí a pribalili sme aj deky a vankúše. Časť pomoci, ktorú počas minulého víkendu k nám nosili ľudia do vestibulu úradu, namierila do Užhorodu. Priebežne pomáhame so zabezpečením ubytovania, stravy a ďalšieho materiálu, koordinujeme akúkoľvek inú potrebnú formu pomoci," dodal Nosko.

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) stále upozorňuje, že Ukrajinci môžu požiadať o štatút dočasného útočiska na oddeleniach cudzineckej polície v Banskej Bystrici a v Rimavskej Sobote, ktoré sú nonstop v prevádzke. Na webe BBSK nájdu všetky potrebné informácie, preložené aj do ukrajinčiny.

Svojim kolegom z Ukrajiny na sociálnej sieti vyjadrila podporu i Rooseveltova nemocnica. "Intenzívne vnímame situáciu, ktorú prežívajú naši ukrajinskí susedia. Vyjadrujeme plnú podporu našim kolegom lekárom a zdravotníkom z Ukrajiny a sme pripravení podať pomocnú ruku ich rodinám, ktoré museli opustiť so strachom svoje domovy," zverejnila nemocnica na sociálnej sieti.

Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici je objektom hospodárskej mobilizácie, a teda je pripravená zapojiť sa a zabezpečiť úlohy pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti, ktoré jej z toho vyplývajú, a poskytnúť zdravotnícku pomoc tým, ktorí to budú potrebovať.

Zbierku pre Ukrajinu robí už niekoľko dní aj horehronská metropola Brezno. Každý pracovný deň od 8.00 do 12.00 h a od 13.00 do 16.00 h môžu ľudia priniesť do centra Prameň zdravotnícky materiál, hygienické potreby, trvanlivé potraviny, prípadne novú spodnú bielizeň.