Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Útok na Ukrajinu

S&P zhoršila rating Ruska na úroveň čiastočnej platobnej neschopnosti

Foto: TASR/AP

Moskve tak hrozí, že prvýkrát za viac ako storočie čoskoro nesplní svoje zahraničné záväzky.

Moskva 11. apríla (TASR) - Agentúra Standard & Poor's (S&P) Global Ratings koncom minulého týždňa zhoršila hodnotenie schopnosti Ruska splácať zahraničný dlh po tom, čo sa pokúsilo uhradiť investorom dolárový dlhopis v rubľoch. Moskve tak hrozí, že prvýkrát za viac ako storočie čoskoro nesplní svoje zahraničné záväzky.

S&P Global Ratings zhoršila rating Ruska na úroveň čiastočnej platobnej neschopnosti (selective default, SD) po tom, ako Rusko minulý týždeň oznámilo, že platby za zahraničné dlhopisy uhradilo namiesto v dolároch v rubľoch.

Agentúra pritom neočakáva, že Rusko bude schopné previesť platby v rubľoch na doláre v rámci povolenej 30-dňovej lehoty. Čiastočne aj preto, že sankcie voči Rusku sa v najbližších týždňoch pravdepodobne ešte zvýšia, čo bude brzdiť ochotu a technické schopnosti krajiny dodržiavať podmienky svojich záväzkov voči zahraničným držiteľom dlhu.

Hoci Rusko naznačilo, že je naďalej ochotné splácať svoje dlhy, Kremeľ zároveň upozornil, že ich bude uhrádzať v rubľoch, ak jeho zahraničné účty v cudzích menách zostanú zmrazené.

Sprísnenie sankcií proti Rusku po dôkazoch zabíjania civilistov v meste Buča a v ďalších mestách na Ukrajine počas ruskej vojenskej okupácie, mu znemožňujú použiť akékoľvek zahraničné rezervy držané v amerických bankách na splácanie dlhu.

Ruské ministerstvo financií minulú stredu (6. 4.) uviedlo, že sa pokúsilo zaplatiť 649 miliónov USD (597,55 milióna eur) za dva dlhopisy, ale americká korešpondenčná banka odmietla vykonať platobné pokyny, takže ich zaplatilo v rubľoch.

Rusko malo naposledy problémy so splácaním zahraničného dlhu po boľševickej revolúcii v roku 1917, keď vznikol Sovietsky zväz. Dokonca aj koncom 90. rokov, po zániku Sovietskeho zväzu, bolo schopné vyrovnať zahraničné dlhy vďaka medzinárodnej pomoci, nesplácalo však vtedy domáci dlh.

TASR o tom informuje na základe správy abcnews.

(1 EUR = 1,0861 USD)