Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Útok na Ukrajinu

Španieli zadržali hackerov za útoky na krajiny podporujúce Ukrajinu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Útoky boli zamerané na krajiny, ktoré podporujú Ukrajinu v jej boji proti ruskej vojenskej invázii.

Madrid 20. júla (TASR) - Španielska polícia v sobotu uviedla, že zadržala tri osoby obvinené z podielu na kybernetických útokoch organizovaných proruskými skupinami a namierených voči verejným inštitúciám a strategickým sektorom v Španielsku a ďalších krajinách Severoatlantickej aliancie (NATO). TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

Útoky boli zamerané na krajiny, ktoré podporujú Ukrajinu v jej boji proti ruskej vojenskej invázii.

Dvaja podozriví boli zadržaní v mestách Huelva a Sevilla na juhu Španielska, kým tretiu polícia zadržala na ostrove Malorka, uvádza sa vo vyhlásení polície Guardia Civil.

Zadržaní boli v súvislosti s trestnými činmi súvisiacimi s počítačmi s teroristickým úmyslom v súvislosti s vlnou tzv. DDoS útokov, ktoré znemožňujú dostupnosť webových stránok alebo sieťových zdrojov tým, že ich zaplavujú škodlivým obsahom.

Tieto kybernetické útoky boli "organizované hackerskou skupinou napojenou na Rusko" s názvom NoName057(16), uviedla polícia bez uvedenia podrobností o terčoch týchto útokov či ich dôsledkoch.

"Útoky boli namierené na verejné inštitúcie a spoločnosti v strategickom sektore v krajinách, ktoré zaujali podpornú pozíciu voči Ukrajine," dodala.

Hlavnou aktivitou spomínanej skupiny bolo organizovanie DDoS útokov "prostredníctvom nimi vlastneného softwéru nazvaného DDoSia, ktorý môže byť využívaný jednotlivcami podporujúcimi jeho ciele", cituje AFP. Misiou tejto hackerskej skupiny bolo podľa španielskej polície "reagovať na nepriateľské a otvorene protiruské kroky západných rusofóbov".

Polícia na platforme X zverejnila videozáznam z razie v dome jedného z podozrivých, kde bolo vidieť na stene pripevnenú červenú vlajku s kosákom a kladivom zo sovietskej éry, píše agentúra Reuters.

V polovici júna sa terčom hackerských útokov stali webové stránky švajčiarskej vlády pred mierovým summitom zameraným na Ukrajinu. K operácii sa prihlásila spomínaná skupina NoName057(16), píše AFP.