Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Útok na Ukrajinu

Španielsko prijalo 25 ukrajinských detí s rakovinou

Ilustračné foto Foto: TASR

Federácia uviedla, že dúfa, že bude môcť priviesť z Ukrajiny ďalších detských onkologických pacientov spolu s ich rodinami, ktorí sa budú liečiť v nemocniciach v Barcelone, Valencii a Andalúzii

Madrid 12. marca (TASR) - Španielsko v piatok prijalo 25 ukrajinských detí s rakovinou, ktoré budú môcť pokračovať v liečbe po tom, ako ju zastavila ruská invázia na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe piatkovej správy prevzatej od agentúry AFP.

"Práve pristálo lietadlo ministerstva obrany s 25 ukrajinskými deťmi s rakovinou a ich rodinami, takže budú môcť pokračovať v liečbe v Španielsku," uviedla španielska vláda na Twitteri.

Vojenské lietadlo, ktoré pristálo na letisku v Madride, viezlo aj "ďalších 22 vysídlených" Ukrajincov, ktorých tiež prijme Španielsko, uviedlo ministerstvo obrany.

Deti "budú liečené vo verejných nemocniciach špecializovaných na liečbu detskej rakoviny," uviedla Španielska federácia rodičov detí s rakovinou, ktorá spolu so Španielskou spoločnosťou pre detskú hematológiu a onkológiu zasponzorovala príchod detí do Španielska.

Federácia uviedla, že dúfa, že bude môcť v najbližších dňoch priviesť z Ukrajiny ďalších detských onkologických pacientov spolu s ich rodinami, ktorí sa budú liečiť v nemocniciach v Barcelone, Valencii a Andalúzii. "Tieto deti potrebujú naliehavú lekársku starostlivosť, ale aj dlhodobú liečbu... týmto mladým ponúkneme všetky naše prostriedky," povedala hovorkyňa federácie Carmen Menendezová.

Organizácia Spojených národov v piatok uviedla, že od začiatku vojenskej invázie Ruska na Ukrajinu (24. februára) z nej utieklo viac ako 2,5 milióna ľudí.