Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Útok na Ukrajinu

Španielsko zadržalo jachtu ruského oligarchu Alexandra Michejeva

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Krajina k zadržaniu jácht pristúpila v súvislosti s rozhodnutím Európskej únie o blokovaní majetku bohatých Rusov spájaných s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Madrid 15. marca (TASR) - Španielske úrady zadržali v utorok jachtu ruského oligarchu Alexandra Michejeva, na ktorého Európska únia uvalila sankcie. TASR správu prevzala od agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na nemenovaný zdroj zo španielskej polície.

Jachta s názvom Lady Anastasia nemôže opustiť prístav na španielskom ostrove Malorka, kde teraz kotví, uviedol zdroj. Túto informáciu neskôr potvrdilo aj španielske ministerstvo dopravy. To vo vyhlásení uviedlo, že 48-metrová jachta sa plaví pod vlajkou karibskej krajiny Svätý Vincent a Grenadíny, nešpecifikovalo však, kto je majiteľom plavidla.

K zadržaniu Michejevovej jachty prišlo len krátko po tom, ako španielsky premiér Pedro Sánchez oznámil, že v španielskom prístave Barcelona polícia dočasne zakázala pohyb jachte v hodnote 140 miliónov dolárov. Táto jachta má údajne patriť ruskému oligarchovi Sergejovi Čemezovi, bývalému agentovi sovietskych tajných služieb KGB a riaditeľovi ruského štátneho konglomerátu Rostec.

Španielsko k zadržaniu jácht pristúpilo v súvislosti s rozhodnutím Európskej únie o blokovaní majetku bohatých Rusov spájaných s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktorí sa pre ruskú inváziu na Ukrajine ocitli na sankčnom zozname EÚ.

Španielsko teraz prešetruje každé plavidlo, o ktorom sa predpokladá, že ho vlastní osoba nachádzajúca sa na sankčnom zozname. Michejev je riaditeľom ruskej spoločnosti Rosoboronoexport, ktorá sa zaoberá exportom zbraní, a nachádza sa na európskom sankčnom zozname.

Podľa webovej stránky marinetraffic.com, ktorá monitoruje polohy plavidiel, kotvia v Barcelone aj jachty ďalších dvoch ruských oligarchov. Tí sa však zatiaľ nenachádzajú na sankčnom zozname EÚ.