Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Útok na Ukrajinu

Študenta v Rusku odsúdili za predávanie informácií ukrajinskej SBU

Ilustračná snímka. Foto: TASR

FSB tvrdí, že výmenou za tieto informácie dostával platbu od Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU).

Moskva 11. júla (TASR) - V Rusku vo štvrtok odsúdili študenta na päť rokov väzenia za to, že Ukrajine odovzdával informácie o pozíciách ruských jednotiek. S odvolaním sa na ruské médiá o tom informovala agentúra AFP.

Nemenovaný muž podľa ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) zhromažďoval dané informácie pomocou internetu, ktoré sa týkali ruských jednotiek a umiestnenia vojenských oddielov nachádzajúcich sa v bojovej zóne na Ukrajine.

FSB tvrdí, že výmenou za tieto informácie dostával platbu od Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU).

Súd v meste Birobidžan na ruskom Ďalekom východe vzdialenom od Ukrajiny 6000 kilometrov muža uznal vinným z trestného činu vlastizrady, za čo v Rusku hrozí doživotný trest odňatia slobody.

Trest mu však znížili na päť rokov v trestaneckej kolónii s prísnym režimom plus jeden rok verejnoprospešných prác, pretože svoju vinu podľa FSB priznal a spolupracoval s vyšetrovacími orgánmi.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu na jar 2022 Kremeľ zasiahol proti svojim kritikom a oponentom agresie proti susednému štátu. Takisto udelil dlhoročné tresty za obvinenia z kolaborácie alebo špionáže v prospech Kyjeva.