Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Útok na Ukrajinu

Švajčiarsko odmietlo žiadosti Nemecka o vývoz munície na Ukrajinu

Munícia, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa švajčiarskej legislatívy nie je povolený vývoz vojenského materiálu v prípade, ak je cieľová krajina zapojená do vnútorného alebo medzinárodného konfliktu.

Bern/Berlín 24. apríla (TASR) – Švajčiarsko odmietlo dve žiadosti Nemecka o vývoz švajčiarskej munície na Ukrajinu. Odôvodnilo to prísnou neutralitou krajiny a legislatívnymi kritériami týkajúcimi sa vojnového materiálu. TASR o tom informovala s odvolaním sa na nedeľňajšie správy agentúr DPA a AP.

Správu o rozhodnutí priniesli ako prvé švajčiarske noviny Sonntagszeitung, podľa ktorých rozhodnutie potvrdil hovorca švajčiarskeho Štátneho sekretariátu pre hospodárstvo (SECO).

Nemecko potrebovalo súhlas Švajčiarska na zamýšľanú dodávku munície na základe pôvodnej zmluvy o jej nákupe. Podľa švajčiarskej legislatívy nie je povolený vývoz vojenského materiálu v prípade, ak je cieľová krajina zapojená do vnútorného alebo medzinárodného konfliktu.

SECO neoznámilo, o aké strelivo malo ísť. Bývalá nemecká poslankyňa za stranu zelených Marieluise Becková vo štvrtok vo vysielaní televízie ZDF povedala, že Švajčiarsko blokuje predaj munície pre bojové vozidlo pechoty typu Marder.