Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Útok na Ukrajinu

Svetová banka poskytne Ukrajine vyše 720 miliónov dolárov

Na archívnej snímke z 5. apríla 2021 budova Svetovej banky vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Financie prostredníctvom SB poskytnú Ukrajine Británia, Japonsko, Litva, Lotyšsko, Dánsko a Island. Úverové garancie poskytli aj Holandsko a Švédsko.

Washington 8. marca (TASR) - Svetová banka (SB) schválila v pondelok balík núdzovej finančnej pomoci pre Ukrajinu vo výške 723 miliónov dolárov.

Pomoc v podobe úverov a grantov, ktorú odsúhlasila rada výkonných riaditeľov SB, by mala byť Ukrajine poskytnutá už v priebehu nasledujúcich dní, informovala televízia Sky News.

Vláda v Kyjeve, ktorá riadi obranu krajiny pred vojenskou agresiou Ruska, by mala podľa BBC z prostriedkov SB vyplácať mzdy zamestnancov verejného sektora, sociálne podpory či dôchodky.

Financie prostredníctvom SB poskytnú Ukrajine Británia, Japonsko, Litva, Lotyšsko, Dánsko a Island. Úverové garancie poskytli aj Holandsko a Švédsko.

"Skupina Svetovej banky rýchlo koná, aby podporila Ukrajinu a jej obyvateľov, ktorí čelia násiliu a extrémnym negatívnym (ľudským aj ekonomickým) dôsledkom ruskej invázie," uviedol prezident SB, ktorého citovala agentúra DPA.

Svetová banka okrem tejto okamžitej pomoci v priebehu nasledujúcich mesiacov pripraví aj ďalší podporný balík pre Ruskom napadnutú Ukrajinu vo výške troch miliárd dolárov. Pomoc od SB by mali dostať aj krajiny susediace s Ukrajinou, do ktorých smerujú ukrajinskí utečenci.