Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Útok na Ukrajinu

Takmer všetky húfnice, ktoré USA sľúbili Ukrajine, už boli doručené

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Jeden z 11 vrtuľníkov Mi-17, ktoré USA plánujú dať Ukrajine, práve v utorok putuje do tejto krajiny.

Washington 11. mája (TASR) - Vysokopostavený predstaviteľ amerického ministerstva obrany informoval v utorok novinárov, že 89 z 90 húfnic, ktoré Spojené štáty sľúbili Ukrajine, už bolo dopravených do ukrajinských rúk. Uviedol to portál americkej spravodajskej televízie CNN.

Výcvik na týchto húfnicových systémoch M777 dokončilo "takmer 370 ukrajinských vojakov", a to v lokalitách mimo Ukrajiny, pod vedením Spojených štátov a iných spojeneckých krajín NATO. Ďalších 29 ukrajinských vojakov "absolvovalo školenie o údržbe" húfnicových systémov, dodal predstaviteľ.

"Je to dvojtýždňové školenie, takže približne 29 vojakov ho dokončilo; ďalších 17 sa na ňom zúčastňuje práve teraz," doplnil predstaviteľ.

Informoval tiež, že z USA bolo na Ukrajinu doručených 120.000 kusov z celkového počtu 184.000 kusov munície sľúbených Spojenými štátmi. Jeden z 11 vrtuľníkov Mi-17, ktoré USA plánujú dať Ukrajine, práve v utorok putuje do tejto krajiny.

Prebiehajú aj ďalšie výcviky - 60 ukrajinských vojakov "dokončilo výcvik na obrnených transportéroch M1-13". Koná sa aj výcvik na systémoch amerických bezpilotných lietadiel Phoenix Ghost, informoval predstaviteľ.

Mimo Ukrajiny sa učí s dronmi Phoenix Ghost zaobchádzať malý počet vojakov. Pred nimi to absolvovali ďalší príslušníci, ktorí sa už na Ukrajinu vrátili.