Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Útok na Ukrajinu

Z veľkej filantropickej organizácie odstúpili 3 židovskí oligarchovia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajinský rodák Chan a Fridman sú spoluzakladateľmi Alfa Bank, najväčšej privátnej banky v Rusku.

Jeruzalem 20. marca (TASR) - Traja židovskí oligarchovia s podozrivými väzbami na ruského prezidenta Vladimira Putina odstúpili z filantropickej organizácie, ktorá financuje významné projekty v Izraeli - čelia totiž sankciám súvisiacim s inváziou Ruska na Ukrajine. V sobotu o tom informovala tlačová agentúra AFP.

Michail Fridman, Petr Aven a German Chan odstúpili zo svojich funkcií v Genesis Philanthropy Group (GPG), oznámila organizácia.

"Všetci traja odstúpili z predstavenstva GPG, aby mohla zostať verná svojej misii a stavať na základoch, ktoré sme za posledných 15 rokov vytvorili,"
uviedli v sobotu vo vyhlásení pre AFP šéf predstavenstva Gennadij Gazin a generálna riaditeľka Marina Judborovská.

Organizácia Genesis je zaregistrovaná v Spojenom kráľovstve, ale je významným financovateľom projektov v Izraeli, vrátane pamätníka obetí a hrdinov holokaustu Jad va-šem.

Trojicu mužov zasiahli medzinárodné sankcie za ich podozrivé vzťahy s ruským prezidentom Putinom.

Na Ukrajine narodený Fridman, jeden z najbohatších ľudí Ruska, a ruský rodák Aven tento mesiac už odstúpili z investičného fondu LetterOne, ktorý spoluzakladali. Odmietajú akýkoľvek "finančný či politický vzťah" s ruským prezidentom.

Ukrajinský rodák Chan a Fridman sú spoluzakladateľmi Alfa Bank, najväčšej privátnej banky v Rusku.

Organizácia Genesis, ktorá sa podľa svojich vyjadrení "snaží posilniť židovskú identitu medzi rusky hovoriacimi Židmi po celom svete", sľúbila desať miliónov dolárov na pomoc Židom "postihnutým krízou na Ukrajine".

Invázia Moskvy na Ukrajine vrhla nové svetlo na bohatých Rusov židovského pôvodu v Izraeli, údajne napojených na Putina.

Pamätník a múzeum holokaustu Jad va-šem tento mesiac dočasne prerušil vzťahy s miliardárom Romanom Abramovičom, len niekoľko týždňov po tom, čo oznámil historické partnerstvo s ním. Predstavitelia pamätníka vtedy uviedli, že Abramovič sa stal ich druhým najväčším darcom.

Abramoviča, ktorý má aj izraelské občianstvo, v pondelok 14. marca odfotografovali na letisku v Tel Avive.

Izraelský premiér Naftali Bennett odletel tento mesiac do Moskvy na stretnutie s Putinom a pokúsil sa robiť sprostredkovateľa medzi Putinom a ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Izrael však odmieta zaviesť sankcie proti Rusku, napriek žiadostiam Ukrajiny a Spojených štátov.

Izraelskí lídri tvrdia, že musia zachovávať koordináciu s Moskvou v oblasti bezpečnosti, pretože má vojakov operujúcich v susednej Sýrii a musia sa na nich spoliehať.

Zelenskyj sa má práve v nedeľu cez video link prihovoriť izraelskému Knesetu, čiže parlamentu.