Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Útok na Ukrajinu

Ukrajina od začiatku vojny zakázali vstup do krajiny 13 novinárom

Na archívnej snímke novinár kráča okolo zničenej posilňovne po ostreľovaní počas siedmeho dňa ruskej invázie na Ukrajine v stredu 2. marca 2022 v Kyjeve. Foto: TASR/AP

V jednom prípade úrady deportovali z krajiny holandského novinára po tom, ako zverejnil fotografie skladu s pohonnými látkami v prístavnom meste Odesa, ktorý zasiahli rakety.

Kyjev 13. mája (TASR) - Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) od začiatku vojny zakázala vstup na územie Ukrajiny 13 zahraničným novinárom z dôvodu výroby "materiálu na objednávku pre kremeľských propagandistov". TASR správu prevzala od agentúry DPA, ktorá o tom informovala v piatok.

SBU vo vyhlásení uviedla, že novinári "vo svojich provokatívnych ‚článkoch‘ uvádzali dezinformácie o situácii na fronte a zdiskreditovali ukrajinskú armádu". Zakázaný vstup na Ukrajinu majú spočiatku na tri roky.

V jednom prípade úrady deportovali z krajiny holandského novinára po tom, ako zverejnil fotografie skladu s pohonnými látkami v prístavnom meste Odesa, ktorý zasiahli rakety. Zákaz vstupu novinárovi predĺžili na desať rokov po tom, čo sa pokúsil znova vstúpiť do krajiny.

Ukrajinskí predstavitelia od začiatku ruskej invázie z konca februára stanovili prísne pravidlá pre zverejňovanie fotografií civilných a vojenských objektov, ktoré sa stali terčom ruských jednotiek. Cenzúra médií, ktorú zaviedlo vyhlásenie stanného práva, navyše zakazuje zverejňovať správy o pohyboch a pozíciách ukrajinskej armády.

SBU tiež oznámila zatknutie kritikov ukrajinskej vlády vrátane odeského novinára Jurija Tkačeva. Ten už takmer dva mesiace sedí vo väzbe za údajné nezákonné držanie zbraní.