Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Útok na Ukrajinu

UNB je pripravená postarať sa o tehotné ženy z Ukrajiny

Na snímke prednosta Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Univerzitnej nemocnice Bratislava Ružinov Jozef Záhumenský počas tlačovej konferencie v rámci návštevy ministra zdravotníctva SR Vladimíra Lengvarského na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Ružinov 8. marca 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Sme tu preto, aby sme sa postarali aj o ne a aby sme im poskytli to, čo vieme poskytnúť, teda starostlivosť a náš ľudský prístup, vyhlásil Záhumenský.

Bratislava 8. marca (TASR) - Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) je pripravená postarať sa o tehotné ženy prichádzajúce z Ukrajiny. Na utorkovej tlačovej konferencii to deklaroval prednosta II. gynekologicko-pôrodníckej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a UNB v Ružinove Jozef Záhumenský.

"Samozrejme, sme tu preto, aby sme sa postarali aj o ne a aby sme im poskytli to, čo vieme poskytnúť, teda starostlivosť a náš ľudský prístup," vyhlásil Záhumenský.



Pripomenul, že síce aktuálne disponujú kapacitou lôžok navyše, ale situácia v pôrodníctve nie je vypočítateľná. "Dnes máme pôrodov menej, zajtra ich môže byť 15," vysvetlil Záhumenský. Ubezpečil však, že v rámci UNB je veľmi dobre zabezpečená logistika. "Vieme si pomôcť všetky tri pôrodnice, ktoré patríme pod UNB, aj Kramáre a Antolská. Takže akonáhle má niekto viac pacientiek, tak ostatní ich prijmú k sebe," spresnil prednosta.

UNB by zároveň podľa jeho slov privítala, ak by mali ženy z Ukrajiny záujem o prácu pôrodnej asistentky, sestry alebo sanitárky. Dodal, že v nemocnici pracuje 32 ukrajinských lekárov, ktorým UNB v reakcii na aktuálne dianie zriadila psychologickú podporu.