Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Útok na Ukrajinu

ÚRSO spolupracuje s európskymi partnermi na pomoci pre Ukrajinu

Na snímke tabuľa s nápisom Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) SR. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Vojnový konflikt na Ukrajine priniesol veľa technických i finančných otázok, napriek tomu je podľa ÚRSO ochota situáciu riešiť.

Bratislava 14. marca (TASR) – Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) s európskymi partnermi koordinuje aktivity na zabezpečenie núdzových dodávok elektriny a plynu pre Ukrajinu a tiež nájdenie optimálnych riešení pre občanov krajín EÚ. V oblasti elektroenergetiky ide najmä o pripojenie Ukrajiny a Moldavska k synchrónne prepojenej sústave oblasti kontinentálnej Európy, uviedol v pondelok ÚRSO.

"ÚRSO považuje v súčasnej mimoriadnej situácii koordináciu s európskymi partnermi za kľúčovú. Pravda je, že systémové nastavenie zmien v oblasti energetických prepojení Ukrajiny a EÚ majú v rukách predovšetkým predstavitelia EK a jednotlivých národných vlád, ale veľmi oceňujem, že všetky zúčastnené strany aktívne hľadajú riešenia na podporu energetickej bezpečnosti obyvateľov Ukrajiny, ako aj celej EÚ," uviedol predseda úradu Andrej Juris.

Vojnový konflikt na Ukrajine priniesol veľa technických i finančných otázok, napriek tomu je podľa ÚRSO ochota situáciu riešiť. Koordinátorom hľadania riešení je Európska komisia, úrad však vyzdvihuje mimoriadnu zásluhu a ochotu poskytnúť pomoc aj zo strany Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy (SEPS) a ďalších prevádzkovateľov prenosových sústav v susedných krajinách.

V oblasti plynárenstva spočíva riešenie núdzovej situácie v hľadaní možností na regionálnej úrovni na poskytnutie dočasnej výpomoci – voľnej prepravnej kapacity na prepojovacích bodoch s Ukrajinou na podporu zabezpečenia kontinuálnej dodávky plynu pre Ukrajinu.