Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Útok na Ukrajinu

USA pomôžu Ukrajine vytlačiť vyše tri milióny školských učebníc

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Učebnice sa budú vyrábať na Ukrajine, americká pomoc pri ich tlačení bude poskytnutá prostredníctvom Agentúry USA pre medzinárodný rozvoj.

Washington 25. júna (TASR) - Spojené štáty pomôžu ukrajinským základným školám vytlačiť vyše tri milióny nových učebníc. Oznámil to v pondelok poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan po tom, ako bola pri ruskom nálete v Charkove zničená dôležitá tlačiareň. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Ruský útok z 23. mája 2024 zničil tlačiareň Faktur-Druk v Charkove, jednu z najväčších tlačiarní v Európe," informoval Sullivan. Dodal, že Rusko takýmito útokmi na tlačiarne v celej krajine "útočí na ukrajinský vzdelávací systém".

Spojené štáty podľa jeho slov poskytnú Kyjevu ešte pred začiatkom školského roka "pomoc s tlačením viac ako troch miliónov učebníc pre žiakov ukrajinských základných škôl".

Učebnice sa budú vyrábať na Ukrajine, americká pomoc pri ich tlačení bude poskytnutá prostredníctvom Agentúry USA pre medzinárodný rozvoj (USAID). "Náš odkaz je jasný: budeme aj ďalej stáť pri ukrajinskom národe, ktorý sa bráni proti barbarskej agresívnej vojne Ruska," dodal Sullivan.

Rusko spustilo v máji v Charkovskej oblasti novú ofenzívu, pričom tam už zabralo značné územie. Pri svojich útokoch sa stále viac zameriava na oblastnú metropolu Charkov, druhé najväčšie mesto Ukrajiny, kde v máji Ruskom vypálená riadená bomba zasiahla hypermarket so stavebninami a pripravila o život 16 ľudí. Desiatky ďalších civilistov vtedy utrpeli zranenia.