Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Útok na Ukrajinu

USA pripravujú ďalšiu dodávku zbraní pre Ukrajinu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nemenovaný americký predstaviteľ pre Reuters uviedol, že novú zásielku zbraní Spojené štáty ešte finalizujú a jej súčasťou pravdepodobne bude ťažké delostrelectvo vrátane húfnic.

Washington 13. apríla (TASR) – Spojené štáty pošlú Ukrajine brániacej sa pred ruskou agresiou ďalšiu dodávku zbraní, tentoraz v hodnote 750 miliónov dolárov. Informovala o tom v stredu televízia NBC News s odvolaním sa na nemenovaných vládnych predstaviteľov.

Zásielka špecificky zameraná na pomoc ukrajinským silám v regióne Donbasu má byť schválená tento týždeň, podľa agentúry Reuters by sa tak mohlo stať už v priebehu stredy. Nemenovaný americký predstaviteľ pre Reuters uviedol, že novú zásielku zbraní Spojené štáty ešte finalizujú a jej súčasťou pravdepodobne bude ťažké delostrelectvo vrátane húfnic.

Podľa zdrojov NBC by mal balík vojenskej pomoci zahŕňať aj bezposádkové člny a vrtuľníky Mi-17. Zvažuje sa aj zaslanie protilodných striel krátkeho doletu. "Chceme, aby Rusko prehralo (vojnu)," povedal nemenovaný predstaviteľ administratívy prezidenta Joea Bidena.

Keďže pôjde o zbrane z existujúcich amerických zásob, Biden na ich presun nebude potrebovať súhlas členov Kongresu.

Washington od začiatku ruskej invázie poskytol Ukrajine pomoc vojenskú vo výške 1,7 miliardy dolárov.

V stredu sa v súvislosti s prudkým rastom dopytu po vojenskej technike spôsobeným vojnou na Ukrajine uskutoční stretnutie predstaviteľov Pentagónu s americkými výrobcami zbraní. Zúčastnia sa na nich zástupcovia ôsmich najväčších zbrojárskych firiem vrátane koncernu Raytheon Technologies a spoločnosti Lockheed Martin, ktoré vyrábajú protilietadlové raketové systémy Stinger a protitankové raketové komplety Javelin.