Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Útok na Ukrajinu

Utečenky z Ukrajiny pracujú na Slovensku v službách,ale aj v priemysle

Na archívnej snímke ukrajinská matka s deťmi. Foto: TASR - Michal Svítok

V školstve si zatiaľ našlo zamestnanie 43 ľudí a v zdravotníctve len 23. Najviac zamestnaní nachádzajú vo väčších mestách ako Bratislava, Trenčín, Trnava, Nitra či Košice.

Bratislava 21. apríla (TASR) – Na Slovensku sa zamestnalo už viac ako 4400 utečencov z Ukrajiny, z ktorých až 85 % sú ženy. Tie si na Slovensku nachádzajú uplatnenie nie len v službách, ale aj vo výrobe. Vyplýva to z aktuálneho monitoru analytikov Inštitútu finančnej politiky (IFP).

Ukrajinky si podľa analytikov nenachádzajú zamestnanie len v službách, ale aj vo výrobe ako montážne robotníčky a operátorky strojov a výrobných zariadení. V školstve si zatiaľ našlo zamestnanie 43 ľudí a v zdravotníctve len 23. Najviac zamestnaní nachádzajú vo väčších mestách ako Bratislava, Trenčín, Trnava, Nitra či Košice.

IFP zároveň poukázal na to, že v súvislosti s pretrvávajúcimi "úzkymi hrdlami" v dodávateľských reťazcoch, silnejšou infláciou a najmä vojnou na Ukrajine znížil Medzinárodný menový fond (MMF) odhad svetového rastu o 1,3 percentuálneho bodu (p. b.) pre tento rok. "Negatívne dôsledky pocítia najmä priemyselne orientované ekonomiky eurozóny s väčšou závislosťou od dovozu energií z Ruska. Výhľad rastu slovenskej ekonomiky sa pre rok 2022 zhoršil na úroveň 2,6 %, čo je o niečo viac, než predpokladala marcová prognóza IFP (2,1 %)," skonštatovali analytici.

Poznamenali tiež, že prvá Veľká noc bez obmedzení od vypuknutia pandémie zvýšila tržby eKasy. "Tesne pred začiatkom sviatkov si domácnosti dokúpili potraviny, čo sa prejavilo najvyššími veľkonočnými tržbami v obchodných reťazcoch za posledné tri roky. Ubytovacie zariadenia dosiahli na Veľkonočný pondelok takisto najvyššie tržby za ostatné tri roky," dodali.

Spotrebiteľské ceny však podľa IFP v marci prudko stúpli a oproti februáru boli vyššie o 1,7 %. Rast ťahali predovšetkým potraviny, pohonné látky a imputované nájomné. Zvýšenie dane z tabaku zdvihlo ceny cigariet, výrazne zdraželi aj poštové a niektoré telefónne služby. "Oproti marcu 2021 boli spotrebiteľské ceny vyššie o 10,4 %, čo predstavuje najrýchlejší rast od roku 2000," zdôraznili analytici.