Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Útok na Ukrajinu

V oblasti Odesy vyhlásili zákaz vychádzania

Zničená obytná budova po ruskom ostreľovaní v Odese, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajina v ostatnom čase varovala, že ruskí vojaci sa po odsune z Kyjevskej oblasti preskupujú, aby mohli spustiť novú ofenzívu na východe a juhu Ukrajiny.

Odesa 8. apríla (TASR) - V juhoukrajinskom meste Odesa a okolitej oblasti zavádzajú od soboty zákaz vychádzania pre hrozbu "raketového útoku" zo strany Ruska. K takémuto kroku pristúpili tamojšie úrady po ruskom raketovom útoku na železničnú stanicu vo východoukrajinskom meste Kramatorsk, pri ktorom zahynulo údajne 50 ľudí vrátane piatich detí. Informuje o tom agentúra AFP.

"Zákaz vychádzania bude zavedený v Odese a Odeskej oblasti od 21.00 h 9. apríla do 06.00 h 11. apríla," uviedla na Facebooku odeská oblastná vojenská správa. V príspevku dodala, že k takémuto kroku pristúpila "vzhľadom na udalosti v Kramatorsku" a tiež v súvislosti s "hrozbou raketového útoku v Odese".

Ukrajina v ostatnom čase varovala, že ruskí vojaci sa po odsune z Kyjevskej oblasti preskupujú, aby mohli spustiť novú ofenzívu na východe a juhu Ukrajiny.

Spravodajca AFP počul vo štvrtok v Odese výbuchy; lokalizovať ich však nevedel.

Odesa sa stala ešte uplynulú nedeľu prvýkrát za posledné dva týždne terčom ruských náletov. Toto čiernomorské prístavné mesto, ktoré je aj kultúrnym centrom krajiny, dosiaľ nečelilo takým ničivým útokom ruskej armády, ako iné ukrajinské mesta.

Odesa je domovom prevažne rusky hovoriacich obyvateľov a Kremeľ tvrdí, že ich musí chrániť. Miestni obyvatelia však pomáhajú ukrajinskej armáde v prípravách na možný ruský útok na mesto.

Podľa agentúry AFP je Odesa veľmi zraniteľná voči útokom, obzvlášť vedeným z mora.