Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Útok na Ukrajinu

V uliciach ukrajinského Mariupola naďalej prebiehajú ťažké boje

Na archívnej satelitnej snímke Maxar Technologies horiaca obytná budova na severovýchode v meste Mariupoľ na východe Ukrajiny 19. marca 2022 počas ruského ostreľovania. Foto: TASR / AP

Strategicky významné priemyselné i prístavné mesto je jediným úsekom pri Azovskom mori, ktorý nie je ovládaný Ruskom, pripomína DPA.

Kyjev 26. marca (TASR) - O obliehané ukrajinské prístavné mesto Mariupol podľa ukrajinských i ruských tvrdení naďalej prebiehajú ťažké boje. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA.

Civilné i vojenské ciele sú ostreľované ruskou armádou zo vzduchu i prostredníctvom delostrelectva, uviedol v sobotu popoludní vo vyhlásení generálny štáb ukrajinskej armády. Pozemné jednotky ruskej armády sa podľa neho pokúšali dostať do centra mesta.

O ťažkých pouličných bojoch v Mariupole informoval aj poradca ukrajinského prezidenta Olexij Arestovyč.

Na ruskej strane zverejnil čečenský prezident Ramzan Kadyrov viedá o údajnom nasadení jeho bojovníkov v Mariupole.

Strategicky významné priemyselné i prístavné mesto je jediným úsekom pri Azovskom mori, ktorý nie je ovládaný Ruskom, pripomína DPA.

V dôsledku bojov prebiehajúcich od začiatku marca utrpelo mesto, ktoré malo pôvodne viac než 400.000 obyvateľov, rozsiahle škody. Francúzsko zvažuje v spolupráci s Tureckom a Gréckom záchrannú akciu pre uviaznuté civilné obyvateľstvo Mariupola. Rusko na iniciatívu doposiaľ nereagovalo, píše DPA.