Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Útok na Ukrajinu

Vereščuková: Na Ukrajine sa otvorí desať humanitárnych koridorov

Na snímke žena plače, keď prechádza po improvizovanej ceste pod zničeným mostom pri úteku z mesta Irpin neďaleko Kyjeva na Ukrajine, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Od vypuknutia ruskej ofenzívy na Ukrajine, ktorá sa začala 24. februára, prišlo o život najmenej 2500 obyvateľov Mariupola.

Kyjev 14. marca (TASR) - Ukrajina potvrdila, že počas pondelka sa pokúsi evakuovať civilistov cez desať humanitárnych koridorov. Ako priblížila ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková, evakuačné trasy budú prechádzať z miest v okolí metropoly Kyjev, ako aj z Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. TASR informuje na základe správy stanice Sky News.

Vereščuková dodala, že Ukrajina sa "opäť raz pokúsi odblokovať pohyb humanitárneho konvoja s potravinami a liekmi" z mesta Berďansk na juhovýchode krajiny, smerujúceho do obliehaného prístavného mesta Mariupol na juhu. V nedeľu sa konvoj do Mariupola nedostal z dôvodu ostreľovania ruskou armádou.

Obyvatelia Mariupola, kde prebiehajú rozsiahle útoky ruských síl, sú už niekoľko dní bez elektriny, tepla a vody. Podľa najnovších správ sú tam zásoby potravín takisto na nebezpečne nízkej úrovni. Červený kríž varoval, že čas na záchranu civilistov, ktorí v meste uviazli, sa kráti.

Od vypuknutia ruskej ofenzívy na Ukrajine, ktorá sa začala 24. februára, prišlo o život najmenej 2500 obyvateľov Mariupola. Počet obetí v pondelok ráno potvrdil Olexij Arestovyč, poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorého citovali Sky News aj agentúra Reuters.