Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Útok na Ukrajinu

Vladimir Kličko vyzdvihol pomoc Nemecka Ukrajine

Bývalý ukrajinský boxer Vladimir Kličko (vľavo), archívna snímka. Foto: TASR/AP

Reuters dodal, že Kličkova chvála na adresu Nemecka kontrastuje s pokračujúcou kritikou zo strany ukrajinského veľvyslanca Andrija Meľnyka.

Berlín 3. apríla (TASR) - Vladimir Kličko, bývalý ukrajinský šampión v boxe, ktorého brat je primátorom Kyjeva, po sérii stretnutí s nemeckými predstaviteľmi v Berlíne vyzdvihol Nemecko za jeho pomoc Ukrajine. Informovala o tom v sobotu agentúra Reuters.

Kličko a jeho brat Vitalij, tiež bývalá boxerská hviezda, majú silné väzby na Nemecko, pretože tam strávili väčšinu svojej profesionálnej kariéry.

Krátko po vypuknutí vojny obaja bratia obvinili Berlín, že nedokázal Ukrajine dostatočne pomôcť, aby sa mohla účinnejšie brániť ruskej invázii, ktorá sa začala 24. februára.

Agentúra Reuters poznamenala, že nemecká vláda urobila za posledných šesť týždňov niekoľko zásadných obratov v zahraničnej i vnútornej politike: keď súhlasila s odoslaním zbraní Ukrajine; pozastavila projekt plynovodu s Ruskom, ktorý obchádza Ukrajinu; a prisľúbila, že zvýši výdavky na obranu.

Počas návštevy Klička, ktorý krátko pred vypuknutím vojny narukoval do ukrajinských jednotiek územnej obrany, nemecké médiá priniesli fotografie z jeho stretnutí s kancelárom Olafom Scholzom a ministrami zahraničných vecí, financií a hospodárstva.

Reuters dodal, že Kličkova chvála na adresu Nemecka kontrastuje s pokračujúcou kritikou zo strany ukrajinského veľvyslanca Andrija Meľnyka, ktorý Berlín v sobotu opäť kritizoval za jeho odpor voči európskemu embargu na dovoz ruských energonosičov.