Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Útok na Ukrajinu

Výrobca pneumatík Nokian Tyres v Rusku zostáva, nechce stratiť závod

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Nokian Tyres zároveň informovala, že sa bude usilovať čo najskôr zvýšiť výrobnú kapacitu svojich závodov vo Fínsku a USA.

Helsinki 22. marca (TASR) - Fínsky výrobca pneumatík Nokian Tyres oznámil, že bude v Rusku pokračovať vo výrobe. Oznámil to v období, keď mnohé spoločnosti ruský trh na protest proti invázii Ruska na Ukrajinu opúšťajú. Fínska spoločnosť však uviedla, že je pre ňu dôležité, aby si nad závodom udržala kontrolu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Chceme zabezpečiť, aby prevádzka ruského závodu zostala pod kontrolou Nokian Tyres aj v budúcnosti," uviedla firma. Ako dodala, tak môže zabrániť prípadnému využitiu závodu na vojenské účely.

V pondelok (21. 3.) klesli akcie fínskej firmy až o 13 %, keď fínsky denník Helsingin Sanomat a ďalšie fínske médiá informovali, že Nokian Tyres mala údajne v informácii pre analytikov uviesť, že plánuje získať na ruskom trhu podiely firiem, ktoré tento trh v dôsledku invázie na Ukrajinu opúšťajú alebo na ňom obmedzujú aktivity. V prvom prípade ide o firmy ako Michelin, Continental a Bridgestone, druhý prípad sa týka spoločnosti Pirelli.

Vedenie Nokian Tyres však tieto informácie poprelo a uviedlo, že dôvody zotrvania na ruskom trhu sú iné. Ako povedal pre Helsingin Sanomat riaditeľ spoločnosti Jukka Moisio, firma nechce, aby jej závod "skončil v nesprávnych rukách". Ide najmä o to, aby Rusi nemohli využívať závod na výrobu pneumatík pre vojenskú techniku. "Podľa nás je lepšie, ak bude závod pod našou kontrolou než pod kontrolou niekoho iného," uviedol Moisio.

Nokian Tyres zároveň informovala, že sa bude usilovať čo najskôr zvýšiť výrobnú kapacitu svojich závodov vo Fínsku a USA. Okrem toho dodala, že v budúcnosti sa pneumatiky určené pre škandinávske krajiny budú vyrábať vo Fínsku a pneumatiky určené pre trh Severnej Ameriky buď vo Fínsku, alebo v USA.