Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Útok na Ukrajinu

Ruská zástupkyňa v Sofii vyzvala krajinu, aby nedodala zbrane Ukrajine

Na archívnej snímke zo 6. marca 2022 príslušník územnej obrany ukrajinskej armády držia kvet ruže počas sobáša svojich kolegov Lesie Ivaščenkovej a Valerija Fylymonova na kontrolnom stanovišti v Kyjeve počas jedenásteho dňa ruskej invázie na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Podľa miestnych médií bulharská vláda váha s dodávkami zbraní Ukrajine.

Sofia 17. marca (TASR) - Ruská veľvyslankyňa v Sofii Eleonora Mitrofanovová vyzvala vo štvrtok Bulharsko, aby neposielalo zbrane Kyjevu. Urobila tak pred návštevou amerického ministra obrany Lloyda Austina v Bulharsku, kde má diskutovať s vládnymi predstaviteľmi o prípadnej vojenskej pomoci Ukrajine. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

"Chcem varovať oficiálnych bulharských predstaviteľov, že dodávanie zbraní, aj tých sovietskeho pôvodu, a tiež munície ukrajinským nacionalistom nepridá optimizmus dvojstrannému dialógu, ktorý je už teraz zhoršený," napísala Mitrofanovová na účte na Facebooku.

Podľa miestnych médií bulharská vláda váha s dodávkami zbraní Ukrajine. Samotná vláda sa zatiaľ k tejto záležitosti odmieta vyjadrovať.

Mnoho ľudí v balkánskej krajine, ktorá je členom NATO a kedysi bola jedným z najbližších spojencov Sovietskeho zväzu, má stále proruské cítenie, ktoré má historické kultúrne a náboženské korene, približuje AP.

Bulharsko teraz poskytuje humanitárnu pomoc a útočisko ukrajinským utečencom, pričom niektorí majú bulharský pôvod.