Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Útok na Ukrajinu

PREHĽAD: Ako zahraničné firmy opúšťajú Rusko

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

TASR prináša výberovú chronológiu rozhodnutí zahraničných firiem odísť z Ruska od začiatku vojenskej invázie na Ukrajine 24. februára 2022.

Londýn 8. marca (TASR) - Koncern Shell sa ospravedlnil za nákup výrazne zlacnenej dodávky ruskej ropy a oznámil, že sa úplne stiahne z projektov v Rusku. TASR o tom informuje na základe správy CNBC.

TASR v tejto súvislosti prináša výberovú chronológiu rozhodnutí zahraničných firiem odísť z Ruska od začiatku vojenskej invázie na Ukrajine 24. februára 2022.

25. februára

Fínsky výrobca pneumatík Nokian Tyres rozhodol o presunutí časti produkcie z Ruska do Fínska a Spojených štátov.

28. februára

O odchode z Ruska informovali britský energetický gigant BP a nórsky štátny energetický gigant Equinor. BP oznámil, že sa zrieka svojho podielu v ruskom ropnom gigante Rosnefť. Equinor oznámil, že zastaví svoje investície v Rusku a stiahne sa zo spoločných podnikov v krajine.

1. marca

Dánsky lodný gigant Maersk oznámil, že prestane prijímať nové objednávky na prepravu tzv. nepodstatného tovaru do a z Ruska.

- Americká spoločnosť Apple pozastavila predaj svojich produktov v Rusku. Spoločnosť zároveň oznámila, že v Rusku obmedzuje Apple Pay aj ďalšie svoje služby a tiež zablokovala sťahovanie aplikácií ruských štátnych médií RT a Sputnik mimo územia Ruska.

- Nadnárodná spoločnosť ExxonMobil uviedla, že postupne ukončí svoje aktivity pri ťažbe ropy pri Sachaline a v Rusku už nebude investovať nijaké ďalšie prostriedky.

- Americká letecká spoločnosť Boeing oznámila, že pozastavuje technickú podporu pre ruské letecké spoločnosti, ako aj fungovanie svojej pobočky v Moskve.

- Nemecký výrobca športových potrieb Adidas pozastavil spoluprácu s Ruskou futbalovou úniou.

- Americké filmové spoločnosti Disney, Sony Pictures a Warner Bros zastavili uvádzanie svojich filmov v ruských kinách.

3. marca

Švédsky odevný reťazec H&M sa v reakcii na inváziu na Ukrajinu rozhodol utlmiť svoju činnosť na ruskom trhu.

4. marca

Americký technologický gigant Google prestal v Rusku predávať internetovú reklamu. Zároveň zakázal ruským štátnym médiám kupovať alebo predávať reklamu prostredníctvom jeho technológií.

- Svoje aktivity v Rusku a Bielorusku zastavila platforma Airbnb, poskytujúca prenájom ubytovania.

- Americký softvérový koncern Microsoft oznámil, že pozastavuje predaj nových produktov a služieb v Rusku.

- Švédsky nábytkársky gigant Ikea informoval, že pozastaví svoje aktivity v Rusku a Bielorusku, čo zasiahne takmer 15.000 zamestnancov, 17 obchodov a tri výrobné závody.

6. marca

Z Ruska sa rozhodla odísť rakúska energetická spoločnosť OMV a tiež zváži, čo urobí s podielom 24,99 % v sibírskom plynovom poli Južno-Russkoje.

- Americká spoločnosť Netflix oznámila, že pozastavuje poskytovanie svojej služby v Ruskej federácii.

7. marca

Francúzska potravinárska spoločnosť Danone oznámila, že pozastavuje svoje investície v Rusku. Vo výrobe mliečnych produktov a dojčenskej výživy v krajine však pokračuje.