Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Útok na Ukrajinu

Záporožie zasiahli dve riadené strely, hlásia najmenej jednu obeť

Na archívnej snímke z videozáznamu zverejneného jadrovou elektrárňou v Záporoží je plameň v areáli jadrovej elektrárne v Enerhodare na Ukrajine v piatok 4. marca 2022. Foto: TASR/AP

Ukrajinská štátna jadrová energetická spoločnosť Enerhoatom predtým potvrdila, že nad atómovou elektrárňou pri meste Záporožie v utorok preleteli dve strely s plochou dráhou letu.

Kyjev/Washington 26. apríla (TASR) - Najmenej jednu obeť a jedného zraneného si v utorok vyžiadalo ostreľovanie mesta Záporožie v strednej časti Ukrajiny. Dve riadené strely pri zásahu okrem toho poškodili infraštruktúru jednej z miestnych tovární. Tretia vypálená strela explodovala vo vzduchu.

Informovala o tom americká spravodajská televízia CNN, ktorá sa odvolala na záporožskú regionálnu vojenskú správu.

Ukrajinská štátna jadrová energetická spoločnosť Enerhoatom predtým potvrdila, že nad atómovou elektrárňou pri meste Záporožie v utorok o 06.41 h a 06.46 h miestneho času preleteli dve strely s plochou dráhou letu. Následne boli v meste Záporožie pozorované výbuchy.

Spoločnosť upozornila, že prelet takýchto striel v malých výškach priamo nad areálom, kde sa nachádza sedem atómových zariadení s obrovským množstvom jadrového materiálu, predstavuje obrovské riziko.

Výkonný riaditeľ Enerhoatomu Petro Kotin varoval, že zásah jedného alebo viacerých jadrových zariadení raketou by mohol spôsobiť "jadrovú a radiačnú katastrofou na celom svete".

Záporožskú jadrovú elektráreň, najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe, obsadila ruská armáda po ostreľovaní z tankov v noci na 4. marca a objekt stále je pod kontrolou ruských jednotiek.