Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Útok na Ukrajinu

Zelenskyj obvinil Rusov zo znásilňovania dievčat a detí na Ukrajine

Na snímke z videa poskytnutého ukrajinskou prezidentskou tlačovou kanceláriou sa občanom prihovára ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, v nedeľu 10. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Podľa ľudskoprávnych organizácii sa znásilnenie používa na Ukrajine ako zbraň.

Vilnius 12. apríla (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok uviedol, že ukrajinskí vyšetrovatelia dostávajú správy o "stovkách prípadov znásilnenia" v oblastiach, ktoré donedávna okupovali ruské vojská. Tieto správy pritom hovoria i o sexuálnom zneužívaní malých detí. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

"V oblastiach oslobodených od okupantov pokračuje zaznamenávanie a vyšetrovanie vojnových zločinov spáchaných Ruskom. Takmer každý deň nájdeme nový masový hrob... Tisíce a tisíce obetí. Stovky prípadov mučenia. Nachádzame stále telá v kanáloch a pivniciach," uviedol Zelenskyj v príhovore pred litovským parlamentom.

"Boli zaznamenané stovky prípadov znásilnenia vrátane mladých dievčat a veľmi malých detí, dokonca aj bábätka," vyhlásil Zelenskyj.

Na toto posledné vyjadrenie najvyššieho predstaviteľa Ukrajiny reagoval litovský prezident Gitanas Nauséda slovami, že je "nemožné si predstaviť väčšiu hrôzu".

Podľa ľudskoprávnych organizácii sa znásilnenie používa na Ukrajine ako zbraň.

Ruské jednotky sú obviňované z toho, že na Ukrajine, najmä v okolí Kyjeva, odkiaľ sa prednedávnom stiahli ruské vojská, páchajú vojnové zločiny. Moskva tieto obvinenia odmieta, píše AFP.