Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Útok na Ukrajinu

Zelenskyj odvolal veliteľa Spojených síl Ozbrojených síl

Na archívnej snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Foto: FOTO TASR - Jaroslav Novák

Jeho rozhodnutie v tejto veci nasledovalo po sérii medializovaných správ o Sodoľových zlyhaniach.

Kyjev 24. júna (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok vymenoval brigádneho generála Andrija Hnatova za veliteľa Spojených síl Ozbrojených síl Ukrajiny. Hnatov vo funkcii vystriedal generálporučíka Jurija Sodoľa, informovala agentúra Reuters.

Zelenskyj svoje rozhodnutie oznámil prostredníctvom videopríhovoru k občanom, ktoré od začiatku vojny rozpútanej Ruskom máva každý deň. Jeho rozhodnutie v tejto veci nasledovalo po sérii medializovaných správ o Sodoľových zlyhaniach.

Naposledy sa na Sodoľa stážoval Bohdan Krotevyč, ktorý je náčelníkom štábu brigády Azov pôsobiacej v rámci ukrajinskej Národnej gardy. Major Krotevyč v pondelok vo svojom statuse na platforme Telegram napísal, že prokuratúru vyzval "na začatie vyšetrovania jedného vojenského generála", ktorý "zabil viac ukrajinského vojenského personálu ako ktorýkoľvek ruský generál". Generálovo meno nebolo v Krotevyčovom príspevku uvedené, ale podľa ukrajinskej tlače je zrejmé, že ide o generálporučíka Sodoľa.

Vo svojom statuse Krotevyč dodal, že veliteľov nižších hodnotí postavia pred súd napríklad za stratu pozorovateľského stanovišťa, ale generála "za stratu regiónov a desiatok miest a stratu tisícov vojakov" nesúdia.

Sodoľovo odvolanie žiadala aj poslankyňa ukrajinského parlamentu Marijana Bezuhlá.

Sodoľ pôsobil aj ako veliteľ ukrajinskej námornej pechoty. Do funkcie veliteľa spoločných síl ozbrojených síl Ukrajiny bol vymenovaný vo februári v rámci zmien v armáde po odchode generála Valerija Zalužného.