Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Útok na Ukrajinu

Zelenskyj: Ukrajina plánuje nové dohody s ČR, Slovinskom a Írskom

Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Foto: FOTO TASR - Jaroslav Novák

Podľa Zelenského boli uzavreté konkrétne dohody zamerané na posilnenie obranných kapacít Ukrajiny vrátane zbraní pre vojakov a podpory zbrojárskeho priemyslu krajiny.

Kyjev 14. júla (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu po návrate zo summitu NATO oznámil, že jeho krajina plánuje nové dohody s Českou republikou, Slovinskom a Írskom. Taktiež uviedol, že ďalšia vojenská pomoc pre Ukrajinu je na ceste. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

Zelenskyj na sieti X spomenul, že Ukrajina má tri nové bezpečnostné dohody, a to s Poľskom, Luxemburskom a Rumunskom. Ukrajina dovedna uzavrela už 23 bezpečnostných dohôd so svojimi partnermi vrátane Británie, Nemecka, Francúzska a Spojených štátov. Agentúra Reuters informuje, že tieto dohody majú podobné rámce, ale navzájom sa líšia.

Podľa Zelenského boli uzavreté konkrétne dohody zamerané na posilnenie obranných kapacít Ukrajiny vrátane zbraní pre vojakov a podpory zbrojárskeho priemyslu krajiny. Spomenul systém Patriot a ďalšie systémy protivzdušnej obrany, ale neposkytol žiadne podrobnosti, píše DPA.

Ruské sily podľa neho len za posledný týždeň vypálili na ukrajinské ciele viac ako 700 kĺzavých bômb, 170 leteckých dronov rôznych typov a takmer 80 rakiet.

Zelenskyj sa tento týždeň zúčastnil na summite NATO vo Washingtone, na ktorom sa lídri členských krajín dohodli na vyčlenení 40 miliárd dolárov pre Ukrajinu na najbližší rok. Podľa generálneho tajomníka Aliancie Jensa Stoltenberga spojenci súhlasili s iniciatívou na konkrétnu pomoc Ukrajine v oblasti posilnenia bezpečnosti a bojového výcviku.

NATO bude podľa neho koordinovať vzdelávanie a bojový výcvik ukrajinských ozbrojených síl na základniach spojeneckých krajín, ako aj plánovať a koordinovať presuny materiálu z logistických centier na Ukrajinu a opravy vojenskej techniky.