Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Útok na Ukrajinu

Zúfalí príbuzní sa pokúšajú skontaktovať s obyvateľmi Mariupola

Na snímke muž jazdí na bicykli okolo budovy po ostreľovaní v Mariupole počas štrnásteho dňa ruskej invázie na Ukrajine v stredu 9. marca 2022. Foto: TASR/AP

Podľa hrubých odhadov regionálnej vojenskej správy zahynulo v Mariupole 1207 ľudí, predpokladá sa však, že počet obetí je vyšší.

Mariupol 11. marca (TASR) - Obyvatelia uväznení v ruskými jednotkami obliehanom ukrajinskom prístavnom meste Mariupol požiadali v piatok o pomoc, keď sa ich rodinní príslušníci zúfalo pokúšali s nimi skontaktovať v čase výpadku komunikačných sietí. Informovala o tom agentúra AFP.

Mariupol je bez vody, plynu a elektriny a od 2. marca nefungujú komunikácie. Niekoľko úsekov slabého telefónneho signálu zostáva pre väčšinu obyvateľov jediným spôsobom, ako podať správy, pripojenie je však nespoľahlivé.

V aplikácii Telegram, ktorá slúži na prijímanie a odosielanie správ, sa objavili kanály, kde priatelia a príbuzní uviaznutých obyvateľov Mariupola zverejňujú fotografie a informácie o svojich blízkych v nádeji, že by o ich osude mohli niečo vedieť ostatní, píše AFP.

Mesto je už desať dní terčom neustáleho bombardovania delostreleckými granátmi a raketami typu Grad, Smerč a Točka U, uviedol člen mestskej rady Petro Andriuščenko.

Na snímke výbuchy počas ostreľovania v pätnásty deň ruskej invázie na Ukrajine vo štvrtok 10. marca 2022.
Foto: TASR/AP


Podľa hrubých odhadov regionálnej vojenskej správy zahynulo v Mariupole 1207 ľudí, predpokladá sa však, že počet obetí je vyšší, pretože viac sa ich môže nachádzať po troskami.

Pokusy o vytvorenie humanitárneho koridoru na evakuáciu civilistov a privezenie zásob viackrát zlyhali a ukrajinskí predstavitelia obviňujú Rusko z nedodržiavania dohodnutého prímeria, pripomína AFP.

V stredu v meste zahynuli traja ľudia vrátane jedného dieťaťa, kým 14 ďalších utrpelo zranenia pri útoku na detskú nemocnicu a pôrodnicu, čo vyvolalo medzinárodné pobúrenie.